Suriyelilerin 'Ölüm Kampı' Mücadelesi

Suriye'nin Ürdün sınırındaki bir çöl kampında, yaklaşık 50.000 insan hayatta kalmak için mücadele ediyor.

26.10.2018-11:52 - (Son Güncelleme: 26.10.2018-11:49) Suriyelilerin 'Ölüm Kampı' Mücadelesi

Suriye'nin Ürdün sınırındaki bir çöl kampında, yaklaşık 50.000  insan  hayatta kalmak için mücadele ediyor. Rukban bölge kampında kreş yok, bebek bezi ve yiyecek yok. Üç yıl önce Homs eyaletindeki savaştan kaçan Abu Nashwan, “Buraya ölüm kampı adını verdik.” Dedi ve ailesiyle beraber Rukban’a geldiğinden bu yana durumun şiddetli bir şekilde kötüleştiğini ve bu ayın başlarında 48 saat içinde iki bebeğini de kaybettiğini söyledi. UNICEF Birleşmiş Milletler Çocuk Ajansı, dört aylık bir kızın kan zehirlenmesi ve susuzluk sonucuyla hayatını kaybettiğini belirtirken beş günlük bir bebeğin kan zehirlenmesi ve ciddi beslenme bozukluğu nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Her ikisi de ihtiyaç duydukları tıbbi ilgiyi alamamışlardı, ancak ölümleri, güneydoğu Suriye'deki enformel kamptaki korkunç durumun uluslararası ilgi görmesini sağladı.

BM'nin temyiz başvurusunu takiben, önümüzdeki günlerde Şam'dan gelen insani yardımlar ilk defa Rukban'a ulaştırılacak. Kampa ulaşmanın zorluğu nedeniyle uzaktan temas eden sakinler, sert çöl öğelerinden çok az koruma sağlayan çamur kulübeleriyle birlikte yatık çadırlarla uğraştıklarını söylüyorlar. Kış yaklaşmasına rağmen kampta bir sağlık tesisi bulunmamakta ve temel bir kliniğe erişebilmek için, konut sakinlerinin 2016'dan bu yana büyük ölçüde kapalı olan bir sınırdan Ürdün'e geçmesi gerekiyor. Ebu Nashwan, 50'li yaşlarında "insanların yüzde doksan beşinin ekmek alacak kadar parası yok" dedi.

Rukban'da yaşayan on binlerce umutsuz insana uluslararası erişim sağlanması oldukça karmaşık. 2016 yılında ABD liderliğindeki IŞİD ile mücadele koalisyonu Rukban'ın kuzeydoğusundaki Al-Tanf'ta bir üs kurdu. Üssün etrafında 55 kilometrelik bir "çatışma karşıtı çizgi" meydana getirdi ve İran destekli kuvvetleri bölgeden uzaklaştırmak için bir tür tetikleyici tel oluşturdu. Rukban o tellerin arasında kaldı. Aynı yıl Amman, Ürdün'deki bir ISIS intihar saldırısından sonra Rukban yakınlarındaki sınırını kapatması sonucu rejim izni olmadan Şam'dan Rukban'a ulaşamayan yardım kuruluşları ile konut sakinleri mahsur kaldı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal