Suriye'den Kaçışlar Hız Kazandı! Durum Vahim

BM, Suriye'deki durum ile alakalı ayrıntılı bir rapor hazırladı. Raporda 2011'den beri devam eden savaşta en yoğun yerinden edilmelerin bu sene yaşandığına dikkat çekildi.

12.09.2018-13:55 - (Son Güncelleme: 12.09.2018-13:45) Suriye'den Kaçışlar Hız Kazandı! Durum Vahim

Birleşmiş Milletler (BM), 2011'den beri iç savaşın sürdüğü Suriye'de bu yıl şimdiye kadar görülmemiş seviyede yerinden ayrılmalar olduğunu duyurdu.

Komisyonun ocak-temmuz döneminde Suriye'deki insan hakları durumu ile alakalı hazırladığı 24 sayfadan meydana gelen rapor açıklandı.

Raporda, 2011'den beri iç savaşın sürdüğü Suriye'de bu yıl şimdiye kadar görülmemiş seviyede yerinden edilmeler olduğuna dikkat çekilerek, Beşşar Esed güçlerinin, "silahlı muhaliflerin" ve "terörist organizasyonların" idaresindeki yerlere dönük senenin ilk 6 ayında yaptığı saldırılarda içlerinde çocukların da olduğu 1 milyondan fazla Suriyelinin yerinden edildiğe dikkat çekti. Raporda, evlerini terk etmeye mecbur bırakılan sivillerin büyük bir bölümünün halihazırda "korkunç" koşullar içinde yaşamak mecburiyeinde kaldığının altı çizildi.

Üç kişiden meydana gelen komisyonun düzenlediği raporda, devam eden müzakerelerin neticesiz kalması halinde ülkenin kuzeybatısındaki İdlib şehrinde de benzer durumunun olacağı ikazını yaptı.

Sene başından haziran ayı ortasına dek Esed rejiminin yoğun saldırılar yaptığı Halep, Humus'un kuzeyi, Şam kırsalı, Dera ve İdlib'deki insani vaziyete dikkat çekilen raporda, bu yerlerdeki "kilit çatışmaların" ülke içinde kitlesel göçlere ve sivillerin evlerinden koparılmasına yol açtığına dikkat çekildi.

"Savaş suçları işlendi"

Raporda, 6 aylık dönemde ismi geçen yerlerde yoğun çatışmalar olduğu hatırlatılarak, "Çatışmaların çoğunda, silahlı gruplar tarafından da olmak üzere, ayrım olmaksızın saldırılar, korunan hedeflere kasten saldırılar, yasaklanmış silahların kullanılması, yağmalama ve zorla yerinden edilmeler de dahil savaş suçu işlenmesi dikkati çekti." ifadesine yer verildi.

Komisyon raporunda ayrıca çatışan bütün tarafların uluslararası insan hakları hukukunun gereği olarak masumları korumak için uygulanabilir bütün tedbirleri almadıklarına yer verildi.

Yerinden edilen Suriyelilerin, geçim sıkıntısı ve sayısız zorluklarla karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen raporda, halkın yeterli gıdaya, suya, temel sağlık olanaklarına ve barınma olanaklarına erişimindeki büyük problemlere dikkat çekildi.

Öte taraftan komisyonun düzenlediği raporun, BM Cenevre Ofisi'nde süren İnsan Hakları Konseyinin 39. oturumunda, 17 Eylül'de üye devletlere sunulacağı bildirildi.

Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro da rapor ile alakalı yaptığı açıklamada, "Bu çatışmanın taraflarının yürüttükleri askeri operasyonlarla halkın yerinden edilmesi konusundaki sorumluluklarını yerine getirememesi büsbütün kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal