Sudan'da Ayrılıkçı 'Sudan Kurtuluş Hareketi' Barış Müzakerelerine Döndü

Güney Sudan Arabuluculuk Komitesi, silahlı hareketlerle Sudan Kurtuluş Hareketi lideri Mini Arko Minavi’nin Hartum hükümetiyle arasında yürütülen barış müzakere süresinin uzatıldığını açıkladı.

15.04.2020-10:33 - (Son Güncelleme: 15.04.2020-10:35) Sudan'da Ayrılıkçı 'Sudan Kurtuluş Hareketi' Barış Müzakerelerine Döndü

Arabuluculuk Komitesi Başkanı ve Güney Sudan Devlet Başkanı Danışmanı Tut Gulwak, Güney Sudan’ın başkenti Cuba’da Muhammed Beşir başkanlığında olan SLA heyetiyle toplandı.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Arabuluculuk Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Du Matouk, "Sudan Kurtuluş Hareketi ile toplantımızda, müzakere süresinin uzatılması da dahil birçok meseleyi görüştük. Hareketin yönetimle ilgili meselelerde dolaylı olarak görüşmelerde yer alması konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı.

Toplantının epey olumlu geçtiğini kaydeden Matouk, tarafların müzakerelerde son anlaşmaya varma hususunda istekli olduğunu ifade etti.

SLA heyeti başkanı Beşir de Arabuluculuk Komitesinin yönetim biçimi üzerinde gözlem yapmak için kendilerine iki hafta süre verilmesi sonrası müzakerelere geri dönmeyi kabul ettiklerini kaydetti.

Sudan Kurtuluş Hareketi lideri Minavi, ocak ayında, batıda yer alan Darfur bölgesinde barışın sağlanması amacıyla hükümetle yürütülen müzakerelerden çekildiklerini duyurmuştu.

Minavi, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Maalesef Darfur müzakerelerinde büyük ve sürpriz bir çekilme oldu. Son dönemde üzerinde anlaşmaya varılan tüm maddeler, sorumluluktan kaçınan hükümet heyetinden geri döndü. Maalesef tarih tekerrür ediyor" sözlerine yer vermişti.

Sudan’da kapsamlı barışın sağlanması, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in hayat pahalılığı dolayısıyla başlayan protestolar sonrası askeri darbeyle devrilmesinin ardından 21 Ağustos 2019'da kurulan ilk hükümetin en önemli gündem maddelerinden biri.

CUBA MÜZAKERELERİ

Cuba müzakereleri, batıda yer alan Darfur bölgesi, güneyde yer alan Güney Kurdufan ve güneydoğuda yer alan Mavi Nil eyaletleri ile ülkenin doğu, kuzey ve orta kısımlarında yapılan barış görüşmelerine yoğunlaşıyor.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarının devrildiği darbe sonrası Sudan yönetimi ile silahlı hareketler arasında anlaşma sağlanması adına arabuluculuk girişimi başlatmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal