Müslümanlar ve Sri Lanka Arasında 'Ceset Yakma' Gerilimi

Sri Lanka'da coronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenler, Müslümanlarda dahil olmak üzere, yakılıyor.

06.07.2020-12:48 - (Son Güncelleme: 06.07.2020-13:14) Müslümanlar ve Sri Lanka Arasında 'Ceset Yakma' Gerilimi

Sri Lankalı yetkililer, İslam’a aykırı kremasyon işlemini ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan Müslümanlar için de kullanmakta ısrar ediyor. Ülkede azınlıkta olan Müslümanlar Sri Lanka’nın salgını ayrımcılık yapmak için kullandığını söylüyor.

Ülkede salgını yaymakla suçlanan Müslümanlar, kremasyon kararının gözden geçirilmesi için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.

4 Mayıs’ta, solunum güçlüğü çeken 44 yaşındaki 3 çocuk annesi Fatima Rinoza, coronavirüs şüphesiyle ülkenin başkenti Colombo’da hastaneye kaldırıldı.

Kocası Muhammed Şafek, eşinin hastaneye kaldırılmasının ardından polis ve askerlerin evlerine geldiğini belirterek, onları dışarı çıkardıktan sonra her yeri ilaçladıklarını anlattı.

Şafek, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Polis ve askerler birlikte kapımıza geldi, bizi dışarıya çıkardıktan sonra her yere dezenfektan sıktılar. 3 aylık bebeğe bile test uyguladılar ve bizi köpekler gibi karantina merkezine götürdüler."

Karantina merkezinde bir gece kalan aile, ertesi gün serbest bırakıldı. Yetkililerin kendilerine 2 hafta boyunca izole olmaları gerektiğini aktaran Şafek, ardından Fatima Rinoza’nın hastanede tek başına öldüğü haberini aldıklarını söyledi.

“KAĞIT İMZALAMAK ZORUNDA BIRAKTILAR”

Rinoza’nın yetişkin oğlundan annesinin cesedini teşhis etmek için hastaneye gitmesi istendi. Rinoza coronavirüs nedeniyle öldüğü için vücudunun aileye verilemeyeceği söylendi.

Cenazeyi alamadıklarını belirten aile, bunun yerine kremasyonu yetkilendiren kağıtları imzalamak zorunda bırakıldıklarını kaydetti.

Ardından Rinoza’nın organlarının daha fazla test için alınmak istendiğini belirten Şafek, "Oğluma, test için annesinin bazı organlarının alınacağını söylediler. Covid-19’a yakalandıysa organları neden alıyorlar?" ifadelerini kullandı.

Rinoza’nın ailesi ve Sri Lanka'daki diğer Müslümanlar, yetkililerin, coronavirüs nedeniyle ölenler gömülebilecekken, onları kurbanları yakmaya zorlayarak haklarını ihlal ettiğini söylüyor.

Ülkedeki nüfusun çoğunluğu oluşturan Sinhala toplulumu tarafından ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirten Müslümanların Yüksek Mahkemeye sunduğu dilekçe kabul edildi.

Dava 13 Temmuz’da görülecek.

Ülkede 31 Mart’ta ilk defa bir Müslümanın coronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından, Müslümanlar salgını yaymakla suçlandı.

Sri Lanka’da şu ana dek coronavirüs nedeniyle 11 kişi yaşamını yitirdi. Tüm cezaneler yakıldı.

DSÖ: GÖMÜLEBİLİR

DSÖ tarafından mart ayında yayımlanan genelgede coronavirüs kaynaklı yaşamını yitiren kişilerin gömülebileceği ifade ediliyor.

'BİZ MÜSLÜMANLAR ÖLÜLERİMİZİ YAKMAYIZ'

Eşinin gerçekten coronavirüs nedeniyle öldüğünden emin olmadığını söyleyen Şafek, şöyle konuştu: “Emin olduğum tek bir şey var. Biz Müslümanlar, ölülerimizi yakmayız.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal