Srebrenitsa Katliamı Nedir?

Üzerinden 23 sene geçmesine rağmen 8 bin 372 Boşnak sivilin hunharca katledildiği Srebrentisa Katliamı'nın acısı halen taze. Bizde sizler için kısaca bu olayı özetledik.

11.07.2018-15:29 - (Son Güncelleme: 11.07.2018-15:30) Srebrenitsa Katliamı Nedir?

Unutulmaz bir drama, acıya neden olan Srebrenitsa katliamının üstünden 23 sene geçti. Bosna Hersek'in doğusudna yer alan Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te başlayan, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic idaresindeki Sırp askerler tarafından canice katledildiği soykırım, yalnızca Bosna Hersek'te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü durumuna düştü.

AVRUPA'NIN ORTASINDA KATLİAM

Srebrenitsa Katliamı veya Srebrenitsa Soykırımı 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı yaptığı Krivaya '95 Harekâtı sırasında Temmuz 1995'te meydana gelen ve en az 8.372 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa şehrinde general Ratko Mladiç idaresindeki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından katledilmesine verilen isimdir. Katliamda bir bölüm kadın ve küçük yaşta çocuğun da katledildiği, belgelerle ispatlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun haricinde katliama "Akrepler" olarak bilinen Sırbistan özel güvenlik kuvvetleri de dahil olmuştur. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge kabul etmiş olmasına rağmen 400 silahlı Hollanda barış gücü kuvvetinin varlığı katliamı engelleyememiştir.

Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan beri Avrupa'da yapılmış en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal açıdan ilk defa belgelenmiş soykırım olması bakımından da önem arz eder.

SİLAHLARI ELİNDEN ALINAN HALK KATLEDİLDİ

Yugoslavya'nın çöküşü ardıdnan 1992 senesinde Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın sonrasında bölgeye mecburi olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan edilen 6 bölge içinde Srebrenitsa da vardı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal