Skandal Karar Bu Sebeple Tehlikeli, Çünkü...

1915 olaylarını soykırım olarak tanımlayan Almanya'nın aldığı karardaki bir ifade bundan sonra çok tartışılacak cinsten

02.06.2016-15:36 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Skandal Karar Bu Sebeple Tehlikeli, Çünkü...
1915 olayları özellikle diaspora Ermenileri tarafından yıllardan beri dünyada birçok ülkenin meclisinde gündeme getirildi. Olayları soykırım olarak tanıyan 29 ülke içinde Almanya'nın çok kritik bir önemi olacak. Çünkü diğer ülkelerin hiçbiri o dönemde Osmanlı ile yakın ilişki içinde değildi.

Almanya ise Osmanlı'nın Birinci Dünya Savaşı'ndaki müttefiki olması nedeniyle alınan bu karar tüm dünyada Ermeni tezlerinin geçerliliği açısından hayati öneme sahip olacak. Soykırım olduğunu savunan Ermeniler, 'Bakın o dönemde Osmanlı ordularına komutanlık eden Almanlar bile soykırımı kabul etti' deme fırsatı bulacaklar.

Karardaki kritik cümle

Meclis'te kabul edilen tasarıda yer alan bir cümle de bu açıdan kritik öneme sahip. Çünkü o ifadede Almanya, işlenen 'suçu' itiraf etmenin yanısıra aynı zamanda bu suça ortaklık etmekten duyduğu pişmanlığı dile getiriyor.

Metinde o dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri müttefiki konumundaki Alman İmparatorluğu'nun, "Alman diplomat ve misyonerlerin organize sürgün ve imha uygulamalarıyla ilgili verdikleri bilgilere rağmen, insanlığa karşı işlenen bu suçu durdurmaya çalışmayarak 'yüz kızartıcı' bir rol oynadığı" kaydediliyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal