Sisi Arap Dünyasın da Yalnızlaşıyor

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın hayatını kaybetmesinin ardından Katar, Mısır, Ürdün, Filistin, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'de yas ilan edildi. Kuveyt Bakanlar Kurulu, Veliaht Prens Şeyh Nevvaf el- Ahmed el-Cabir es- Sabah'ın ülkenin yeni Emiri olduğunu açıkladı.

03.10.2020-12:36 - (Son Güncelleme: 03.10.2020-11:50) Sisi Arap Dünyasın da Yalnızlaşıyor

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Arap ve İslam aleminin, en değerli adamlarından birini kaybettiğini belirterek, ülkede 3 gün süreyle yas ilan etmişti. Fakat Kuveyt yeni şeyhi, darbeci Sisi ile ilişileri pasifize edecek gibi gözüküyor. Darbeci Sisi bir süredir attığı adımlar nedeniyle Arap Dünyasında yalnızlaşıyor.

 Ölen eski Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Cabir es-Sabah ve Sisi arasında ilişkiler iyi gidiyordu. Ama  Veliaht Prens Şeyh Nevvaf el- Ahmed el-Cabir es- Sabah' Mısır'a ve Sisi yönetimine karşı net tavır alacağı gözleniyor. Arap Dünyası bir süredir ,Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin stratejik hatalar yaptığını düşünüyor.

2013’teki askeri darbe demokrasiye dair umutların tükenmesine neden oldu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin kontrolünde gerçekleşen askeri darbe Mısır’da devrim süreci için sonun başlangıcı anlamına gelmekteydi. Arap dünyası kılını kıpırdatmadı. Eski Kuveyt Şeyhi bu sürecin içindeydi.

Mısır’daki darbe aslında çok daha uzun soluklu bir projeksiyonun ürünüydü. Arap devrimleri sürecini sona erdirmek isteyen aktörler bu anlamda stratejik bir tercih yaparak Ortadoğu ve Arap coğrafyasının en önemli ülkelerinden olan Mısır’da rejimi kontrolleri altına alarak Sisi'yi kukla olarak kullanmak istediler.

EMİR NEVVAF KİMDİR?

1937'de dünyaya gelen yeni Kuveyt Emiri Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, 1950'ye kadar 29 yıl hüküm süren Emir el-Ahmed el-Cabir el-Mubarek es-Sabah'ın 6. oğlu. Siyasi hayata 1962'de atılan Sabah, 1991 yılından itibaren Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı görevlerini üstlendi. 2006 yılında ise veliaht prens olarak atandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal