Şili'de Devlet Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Şili'de geçtiğimiz ekim ayında başlayan devlet karşıtı gösteriler tekrar alevleniyor.

07.03.2020-10:11 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-10:09) Şili'de Devlet Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Şili'de geçtiğimiz ekim ayında başlayan devlet karşıtı gösteriler tekrar alevleniyor.

Şili medyasından çıkan habere bakıldığında, başkent Santiago'da binlerce insan, İtalya Meydanı'nda toplanarak Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetini protesto etti.

Bu seneki en yüksek katılımın olduğu ve on kişinin gözaltına alındığı gösterilerde, yüzünü kapatan göstericilerle polis arasında çatışmalar oldu. Polis taş ve sert cisimler atan göstericilere su ve biber gazıyla müdahale edildi.

Santiago'nun farklı bölgelerinde yapılan gösteriler sebebiyle metro seferleri iptal edildi ve ulaşımda aksamalar yaşandı.

ŞİLİ'DEKİ PROTESTOLAR

Santiago'da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim 2019'da yapılan zama karşı tepkiyle gösteriler, 18 Ekim'de şiddetlenerek devlet karşıtı gösterilere dönüşerek ve ülkenin pek çok şehrinde yağma ve şiddet hadiselerine sebep oldu.

Gösteriler sebebiyle ülkede 23 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmış, 9 binden çok kişi de gözaltına alınmıştı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halkın ekonomik problemlerini anlayamadığı için özür dileyerek, ekonomik yardım paketini uygulamaya geçirmiş, kabinesinden 8 bakanı değiştirmesine karşın gösteriler sürmüştü.

Bunun akabinde diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden sonra ilk defa, doğal afet söz konusu olmamasına karşın "acil durum" ilan edilmiş ve güvenliği temin etme görevi orduya verilmişti.

Pinera, Pinochet döneminden kalma anayasanın değiştirilmesinin oylanacağı referandumun da 26 Nisan'da yapılacağını belirtmişti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal