Rusya-İran Çatışması Devam Ediyor,170 Ölü

Suriye ordusunun iç savaşı, İdlib-Hama arasındaki Gab bölgesinde son bir aydır giderek şiddetlenmeye devam ediyor. Rusya destekli General Süheyl Hasan’a bağlı 5. Tümen birlikleriyle gücünü İran’dan alan 4. Tümen arasında çatışmalar sürüyor.

01.02.2019-09:45 - (Son Güncelleme: 01.02.2019-09:41) Rusya-İran Çatışması Devam Ediyor,170 Ölü

Suriye ordusunun iç savaşı, İdlib-Hama arasındaki Gab bölgesinde son bir aydır giderek şiddetlenmeye devam ediyor. Rusya destekli General Süheyl Hasan’a bağlı 5. Tümen birlikleriyle gücünü İran’dan alan 4. Tümen arasında çatışmalar sürüyor. Kaynaklar, bölünmüş ordudaki güç savaşı çok daha kanlı bir sürece neden olabileceğini belirtiyor.

Hama kırsalı Sahlel Gab kesiminde 16 Ocak tarihinde patlak veren ve Suriye ordusuna bağlı 4. ve 5. Tümen arasında yaşanan çatışmalarda 100'ün üzerinde asker yaşamını kaybetti.

Esed'e yakın isimler arasında bulunan Suriyeli vekil, çatışmaların 1 senedir farklı bölgelerde devam ettiğini söyledi ve şunları aktardı: "Şu an birbirleriyle çatışan gruplardan Kaplan Gücü, General Süheyl Hasan'a bağlı ve bu gruba (5. Tümen) eğitim, silah ve cephane desteği Rusya tarafından veriyor. Diğer yanda ise Mahir Esed'in (Beşar Esed'in kardeşi) Cumhuriyet Muhafızları (4. Tümen) var. Bu Tümen ise tüm desteğini İran'dan alıyor."

GÜÇ SAVAŞI VAR

"Şam, Dera ve Deyrizor'da yaklaşık bir senedir gruplar arası çatışmalara maruz kalıyor . Rusya 2018 yılı başından itibaren Süheyl Hasan'a özel ilgi gösteriyor ve General Süheyl, Lazkiye'deki Himeymim Üssü'nde kalıyor. Ordunun kendi içinde yaşadığı çatışmaların dışarıya sızmaması için büyük çaba sarf ediliyor ve olaylar 'bölge paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar' şeklinde sunuluyor. Fakat gerçek neden İran ve Rusya'nın sahadaki güç savaşından başka bir şey değil ve bu durum her geçen gün daha da belirginleşiyor.’’

BİR SENEDİR SÜRÜYOR

"Rusya 2018 senesi başında Lazkiye'de Mahir Esed'e bağlı çok kilit bir isim olan Cabir el-Esed'e operasyon gerçekleştirerek onu saf dışı etti. Mahir Esed ülkenin en kritik birlikleri olan Cumhuriyet Muhafızları'nın başında ve Şam'da Esed'in varlığı kadar İran için de hayati öneme sahip bir isim.

Diğer taraftan Esed'in varisi olma özelliği taşımakta. Süheyl Hasan ise Suriye'nin en önemli Askeri İstihbarat Birimi olan 'Hava Ceviyye' tarafından yetiştirilen bir hava kuvvetleri generali. Rusya'nın sahada İran kadar etkin askeri gücü yok. Bu durumu Süheyl Hasan'la dengelemeye çalışıyor. Bir senedir süren Liva el-Kudüs de (İran destekli Şii grup) Mahir Esed güçlerine açıkça yardım ederek İran'ın etkinliğini kaybetmemesi için çaba sarf ediyor. Son bir ayda Sahlel Gab ve Şam merkezde yaşanan ordu içi çatışmalarda 170 kişi hayatını kaybetti."

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal