Rusya'dan Skandal Füze Açıklaması!

İdlib'te Rus uçağının vurulmasından sonra uzmanlar MANPAD'lerin teröristlerin eline nasıl geçtiğini araştırmaya başladı. Rus uzmanlar olası kaynakları ortaya döktü.

08.02.2018-09:29 - (Son Güncelleme: 08.02.2018-09:22) Rusya'dan Skandal Füze Açıklaması!

Rus uzman Vadim Saranov, Sputnik'e konuşmasında, Suriye'de MANPAD olarak bilinen taşınabilir hava savunma sisteminin ilk defa 2012 yılında kullanıldığını, militanların Suriye ordusuna ait Mi-8 helikopterini düşürdüğünün altını çizerek, "Teröristler en çok Sovyet ve Rus yapımı MANPAD'leri kullanıyordu. Çatışma bölgesinden gelen fotoğraf ve videolarda, militanlar İgla ve Strela sistemleriyle poz veriyor. Sovyet yapımı sistemlerle en az 3 adet Mi-8 helikopteri, birer MiG-21, MiG-23, Su-22 ve L-39 savaş uçakları düşürüldü. Üstelik bu MANPAD'ler yalnızca IŞİD ve El Nusra değil, ılımlı muhalefet olarak bilinen çeşitli grupların elinde de görüldü" ifadelerini kullandı.

Teröristlerin Sovyet ve Rus yapımı sistemleri, binlercesini elinde bulunduran Suriye ordusunun elinden almış olabileceğini ifade eden Saranov, bazı MANPAD'lerin de Libya'dan getirilmiş olabileceğini açıklayarak, "Kaddafi rejimi devrildikten sonra büyük silah cephaneleri talan edildi. Batı medyası 2011'de, Libya ordusu depolarından yaklaşık 20 bin hava savunma sisteminin kaybolduğunu, yüzlerce MANPAD'in yurt dışına çıktığını bildirmişti" dedi.

UKRAYNA YANGINI BİLEREK ÇIKARTILMIŞ OLABİLİR

Strela ve İgla sistemlerinin Doğu Avrupa'dan da Suriye'ye girmiş olabileceğini öne süren eski Rusya Dış İstihbarat Servisi çalışanı İgor Morozov, MANPAD'ların kaçak bir şekilde Ukrayna'dan da çıkarılmış olabileceğini ifade etti. Morozov, "Ukrayna'nın Kalinovka şehrindeki askeri depoda, geçtiğimiz sonbaharda büyük yangın meydana geldi. Ukraynalı yetkililer yangının, yüzlerce silahın çalındığını gizlemek için kasıtlı olarak çıkarılmış olabileceğini öne sürdü. İşte bu silahlar Ukrayna yönetiminin bilgisi dışında farklı kaçak yollarla Suriyeli teröristlere teslim edilmiş olabilir" açıklamasını yaptı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal