Rusya'dan Adana Mutabakatına ilişkin Açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye'nin Adana mutabakatını sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanmasını olumlu karşıladıklarını açıkladı.

28.01.2019-14:32 - (Son Güncelleme: 28.01.2019-14:28) Rusya'dan Adana Mutabakatına ilişkin Açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye'nin Adana mutabakatını sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanmasını olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Beybut Atamkulov'la Moskova'da düzenlenen görüşmeden sonra konuşan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Ocak tarihindeki görüşmesiden sonra gündeme gelen Adana mutabakatının Ankara ve Şam tarafından sınır güvenliğinin sağlanmasını amacıyla kullanılabileceğini düşündüklerini belirtti.

Lavrov, "Türkiye-Suriye sınırındaki güvenlik sorunu, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve sonrasında ABD'ye sadık alt birimlerin bu bölgelerden çekilecek olması sebebiyle doğdu. Bu koşullar altında vakum yaşanmasına izin verilmemesi gerekiyor. Bu amaç kapsamında Türkiye ve Suriye'nin 1998 tarihli Adana mutabakatını kullanmasını tamamen mümkün görüyoruz" sözlerini kullandı.

"ESED REJİMİ DE HAZIR"

Lavrov, Esed rejiminin de sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla bu mutabakat temelinde çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

"NUSRA VARLIĞI TÜRK-RUS MUTABAKATINI İHLAL EDİYOR"

Diğer yandan Lavrov, İdlib'deki El Nusra militanlarının Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib mutabakatını ihlal ettiğini açıkladı.

Lavrov, "İdlib'de terör yuvasının var olmaya devam ettiği çok açık bir gerçek ve Suriyeli meslektaşlarımız, bunun kökünü kazımakta kararlı olduğunu teyit etti. Gerilimi azaltma bölgesi çevresinde silahsızlandırılmış bölge kurulması da dahil olmak üzere Türk-Rus İdlib mutabakatında öngörülen adımları atmaya biz de hazırız. Ancak El Nusra ve yeni uzantısı Heyet Tahrir el-Şam'ın İdlib'in büyük bölümünü ele geçirmiş olması, İdlib'deki sorunu çözmek için varılan mutabakata uygun değil" sözlerini aktardı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal