Rusya ve Ukrayna Arasında Transit Doğalgaz Sözleşmesi Uzatıldı

Rusya ile Ukrayna transit doğal gaz sözleşmesinin uzatılması ve karşılıklı taleplerin çözümü amacıyla protokol imzaladı.

21.12.2019-11:18 - (Son Güncelleme: 21.12.2019-11:15) Rusya ve Ukrayna Arasında Transit Doğalgaz Sözleşmesi Uzatıldı

Belarus'un başkenti Minsk’te Rus enerji şirketi Gazprom ve Ukrayna doğal gaz şirketi Naftogaz’ın yetkilileri arasında basına kapalı olarak toplantı düzenlendi.

Toplantı sonrası Gazprom’dan Rus basınına yapılan açıklamada, "Rus ve Ukraynalı taraflar Ukrayna toprakları üzerinden doğal gaz geçişinin devamı ve karşılıklı taleplerin çözümü konusunda bir anlaşma protokolü imzaladı." değerlendirmesinde bulundu.

Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden doğal gaz iletilmesine yönelik transit sözleşmenin süresinin 1 yıl uzatılması için Naftogaz'a resmi teklif göndermişti. Gazprom, sözleşmenin uzatılması veya yeni bir sözleşme imzalanması için Kiev yönetiminin Gazprom'a yönelik hukuki taleplerinden vazgeçmesini şart koşmuştu.

Naftogaz'ın İcra Direktörü Yuriy Vitrenko da söz konusu teklifi yanıtladıklarını belirterek, "Gazprom'un, Naftogaz'a yaklaşık 3 milyar dolar borcu var. Eğer bu borcu doğal gaz temin ederek ödemek isterse bunu değerlendirmeye hazırız." ifadesini kullanmıştı.

Rusya ve Ukrayna arasında doğal gaz teminine ve Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderilmesine ilişkin transit sözleşmenin geçerlilik süresi yıl sonu itibariyle bitiyor.

Gazprom ve Naftogaz, 2014'te Stockholm Ticaret Odası Tahkim Enstitüsüne birbirleri aleyhine başvuruda bulunmuştu. Naftogaz, Gazprom'un doğal gaz sevkiyat yükümlülüklerini yerine getirmediğini öne sürerek 17 milyar dolarlık ödeme talep etmişti.

Gazprom'un Ukrayna'ya doğal gaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmeden tahkim heyeti, şirketin Naftogaz'a 2,56 milyar dolar ödeme yapmasını kararlaştırmıştı. Karar sonrasında Gazprom'un ödeme yapmamasından dolayı  şirketin bazı Avrupa ülkelerindeki varlıklarına el konulmuştu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal