Rusya ve Belarus Arasında Yeni Kriz: 'Wagner'

Rusya ve Belarus arasında patlak veren Wagner krizi derinleşiyor. Son olarak Belarus hükümeti, çok sayıda Rus askerini gözaltına aldı.

30.07.2020-16:54 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-17:01) Rusya ve Belarus Arasında Yeni Kriz: 'Wagner'
Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Rus özel askeri şirketi Wagner üyesi 32 paralı askerin Minsk yakınlarında, birinin de ülkenin güneyinde gözaltına alındığı açıklandı.

Belarus medyasından BELTA haber ajansının geçtiği haberde, Belarus’ta 9 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanya sürecini sabote etmek için ülkeye 200’den fazla Rus paralı askeri geldiği ifade edildi.

OTELDE TUTULACAKLAR

Belarus güçlerinin yaptığı açıklamadai, Rusların her birinin yanlarında küçük el bagajı ile tüm grup için üç büyük ağır valiz bulunduğu kaydedildi. Bahsi geçen Wagner şirketinde görev yapan Rus paramiliterlerin 24 Temmuz’da Minsk’teki bir otele, 27 Temmuz’da ise Minsk bölgesindeki bir otelde tutulduğu açıklandı.

JET HIZINDA SORUŞTURMA

Rus paralı askerleri seçimleri baltalamakla suçlayan Belarus polisi, 29 Temmuz gecesi, Belarus Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) A Grubunun İçişleri Bakanlığı güçleri timinin desteği ile düzenlenen operasyon çerçevesinde 32 Rus paralı askerin gözaltına alındığı ifade edildi.

'RUSYA’DAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'

Rusya'nın müdahale planları deşifre olurken, Belarus Ulusal Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko’nun başkanlığında olağanüstü toplanma kararı aldı.

Toplantıda Lukaşenko, yakalanan askerlerin Rus vatandaşı olduğunun belirlenmesi durumunda, bu konuyla ilgili olarak Rusya’nın ilgili makamlarına başvurularak açıklama alınması ve konunun tamamen açıklığa kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.

Bunun yanı sıra Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko da 5 gün önce yaptığı açıklamada, bu seçimleri sabote etmek için yurtdışından özel savaşçı birliklerinin geleceğini önceden bildirmişti.

BİR AÇIKLAMA DA UKRAYNA'DAN

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu Başkanı Valeri Krivonos da, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Wagner üyesi savaşçılardan Ukrayna vatandaşı olanların Ukrayna’ya iade edilebileceğini söyleyen Krinovos, kendisinin bu konuda Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na başvurduğunu bildirdi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal