Putin'in Gizli Ordusu

Türkiye son dönemde Rusya'ya ciddi şekilde suçlu bulduğu ve eleştirdiği konuların başında Libya'daki paralı Rus askerlerin varlığı geliyor. Rusya'nın Libya'daki faaliyetlerinin başında bu paramiliter örgüt olan Wagner Grubu vardır.

15.09.2020-14:58 - (Son Güncelleme: 15.09.2020-14:56) Putin'in Gizli Ordusu
Haber365 Özel/Hasan Birgül

WAGNER GRUBU KİMDİR?

Wagner Grubu hakkında çok fazla bilgi bulunmayan, Rusya'nın askeri operasyonlarına destek veren paralı askerler olarak nitelendirebiliriz. Rusya merkezli paralı asker şirketi diyebiliriz. Putin'in gizli ordusu diyebiliriz. Rus kasaplar diyebiliriz. Özellikle Doğu Ukrayna ve Suriye başta olmak üzere dünyadaki diğer çatışma bölgelerinde yer alan paramiliter örgüttür. Wagner özellikle Rusya'nın dış çıkarlarının savunulmasını sağlamak için Rus Hükümetine bağlı olduğu haberleri çıkmaktadır. Wagner'in arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin'in dostu olarak bilinen Evgeni Prigozhin'in tarafından finanse edilmektedir. Prigozhin ismi son yıllarda çok duyulmaya başlandı. Nedenine gelince sahip olduğu catering şirketiyle Rusya devlet başkanlığının içecek ve yiyecek lojistiğini karşıladığı için lakabı '' Kremlin Aşçısı'' olarak biliniyor.Food Catering firmasının haricinde, medya ajansları, restoranı, madencilik ve petrol şirketleri bulunuyor. Concord Management and Consulting adlı şirketlerin adları. Wagner Grubu'nun, 2010'ların başında eski GRU Spetsnazı Yarbayı Dimitry Valeriyeviç Utkin tarafından koordine edildiği biliniyor. 2014 başlarında 1000 kadar çalışanı olup ilerleyen yıllarda 9000 bin kişilik çalışanı olmaktadır.

WAGNER'İN ETKİ ALANLARI

2014 yılında Kırım krizi sırasında ortaya çıktılar. Ve yarımadanın ilhak edilmesi sırasında Rus birlikleri ile beraber çalıştılar. 2015 yılında Rusya'nın Suriye'de başlattığı askeri harekatın ardından Esad birlikleriyle aynı safta yer aldılar. Wagner'in yurtdışı faaliyetlerinden GRU'dan destek ve koordinasyon aldığı söylenmektedir. Wagner olduğu düşünülen paralı askerlerin ortaya çıktığı bir diğer yer de Rusya yanlısı silahlı grupların orduya karşı mücadele yürüttükleri Ukrayna'nın Donbass bölgesinde faaliyette bulundular. Ancak şirketin faaliyetlerinin mercek altına alınması Afrika'daki faaliyetlerinden dolayı oldu. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Wagner'in faaliyetleriyle ilgili araştırma yapan 3 Rus gazeteci 2018 yılında öldürüldü. Orta Afrika Cumhuriyeti'nin yanı sıra Madagaskar, Zimbabve, Sudan ve son dönemde Libya'da aktif bir şekilde sahadalar. Rusya'nın Libya sahasındaki çatışma ortamında 2016'da Hafter işe temas kurmasıyla başlayan Hafter - Rusya ilişkileri bu dönemde üst seviyeye çıkmıştır.

SİVİL ÖLDÜRME HAYALETLERİ

Özel paralı askerler ölümüne ve canice savaşmaya hazırdır. Savunma analisti Felgenhauer'e böyle paralı grupların birgün Rusya için bile iç karışıklığa sebep olabiliceğini söylüyor. Wagner grubu konvansiyonel ve vekalet savaşlarının sıklık kazandığı modern dünyada ülkelerin orduları dışındaki güç unsurlarından sadece biri lojistik, istihbarat alanları çok kuvvetli özellikle suikast için özel timleri var .Rusya askeri müdahalelerinde maliyeti düşürmek adına uluslarası arenada gizlilik adı altında çalışmalarına mutlaka devam edecektir. Rusya açısından Türkiye, Libya'dan çok daha stratejik öneme sahiptir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal