Putin'in FınCen Trafiği

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen milyarder Arkady Rotenberg'in kara para aklamak ve yaptırımlardan kaçınmak için Londra merkezli Barclays bankasını kullanmış olabileceği söyleniyor.

29.09.2020-10:18 - (Son Güncelleme: 29.09.2020-16:49) Putin'in FınCen Trafiği

Putin'i gençlik yılları ve KGB'den  beri tanıyan Arkady Rotenberg, 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı militanlara destek vermesi nedeniyle ABD ve Avruğa Birliği  tarafından yaptırım listesine alınmıştı. Ve takip ediliyordu.

Batılı bankaların Rotenberg ile ilişkili işlem gerçekleştirmelerinin ciddi sonuçları olabileceği anlamına gelmektedir. Wagner grubunun da finansörü olan Yevgeni Prigojin ,Rotenberg ve Putin üçgeni kara para konusunda sıkı çalıştığı söyleniyor.

FinCEN belgeleri ismindeki araştırmacı gazetecilik çalışması kapsamında belgelere göre Rotenberg ile ilişkili olduğu düşünülen şirketlerin çok sayıda gizli hesapları var.

Rotenberg'in ismi 2016 yılında yayımlanan araştırmacı gazetecilik projesi Panama Belgeleri'nde de kara para aklama iddialarına net bir şekilde karışmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı, Putin'in çocukluktan judo arkadaşı olan 68 yaşındaki Rotenberg ve 63 yaşındaki kardeşi Boris'i  ve Yevgeni Prigojin Rus lider kadrosunun yakın çevresi olarak adlandırıyor.

Rotenberg'in şirketleri Rusya devletinin sağladığı ihaleler ve anlaşmalar sayesinde yollar, doğal gaz boru hattı ve elektrik santrali gibi inşaatlar,lojistik hizmetler konusunda yer aldılar.

FinCEN belgelerinde İngiliz Barclays bankasının 2008 yılında Advantage Alliance şirketi adına bir hesap açtığı; bu şirketin 2012-2016 arasında 60 milyon poundluk işlem gerçekleştirdiği görülüyor.

Bu işlemlerin tarihi Rotenberg kardeşlere yaptırım uygulanmasından sonraya net olarak rastlanıyor.

ABD Senatosu tarafından yürütülen bir araştırmada ise Rotenberg kardeşlerin yaptırımları delmek için çok sayıda yüksek değeri olan sanat eseri satın aldığı iddia edilmişti. Bu sistemde adı geçen şirketlerden biri de Advantage Alliance olmuştu.

ABD'de bu soruşturmayı yönetenler, Advantage Alliance'ın büyük ihtimalle Arkady Rotenberg'e ait olduğunu ve Londra'daki Barclays bankasını milyonlarca dolar değerinde sanat eseri almak için kullandığı sonucuna ulaşmıştı.

Yaptırımlara rağmen Rotenberg'in 7,5 milyon dolara René Magritte'in La Poitrine ismindeki eserini satın aldığı öne sürülmüştü.

MOSKOVA LONDRA NEWYORK HATTI

Haziran 2014'te Rotenberg ile ilişkili bir şirketin Moskova'dan, Advantage Alliance'ın Londra'daki hesabına para gönderdiği, ertesi gün de Barclays'in parayı New York'taki bir satıcıya gönderdiği görülüyor.

Nisan 2016'da ise Barclays Rotenberg kardeşlerle ilişkili olduğu düşünülen birkaç hesapla ilgili bir iç soruşturma açtı.

Altı ay sonra da Advantage Alliance'ın hesabı şüpheli işlemler yüzünden kapatıldı.

Ancak kimi hesapların 2017'ye kadar açık kaldığı sızdırılan raporlarda görülüyor.

Şubat 2020'de Almanya'da ve Moskova'da şüpheli işlemler görülüyor.

Bu şirketlerden ilk sırayı alan isim Ayrton Development Limited.

BBC'nin ve Reuters'in de olduğu basın kuruluşlarına sızan belgeler, dünyanın en büyük finansal kuruluşlarının kara para aklama operasyonlarına aracılık ettiğini ve 2 trilyon dolar değerindeki şüpheli işlemlerde rol aldıklarını ortaya koydu. Şüpheli işlem raporları ise kısaca SAR olarak adlandırılıyor. FinCEN, ABD'deki Mali Suçları Araştırma Ağı'nın kısaltması. Kara Para trafiğinin en önemli ismi Putin oluyor. En yakın çevresi bölge bölge maalesef iz bırakarak gidiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal