Portekiz Pazartesi Günü Covid-19'a Karşı 'Kademeli Normalleşmeye' Geçiyor

Dünya genelinde etkili olan coronavirüs nedeniyle 19 Mart’ta OHAL uygulanmaya başlayan Portekiz, 4 Mayıs hafta başında aşamalı olarak normalleşme sürecine girecek.

01.05.2020-15:28 - (Son Güncelleme: 01.05.2020-15:28) Portekiz Pazartesi Günü Covid-19'a Karşı 'Kademeli Normalleşmeye' Geçiyor

Dünya genelinde etkili olan coronavirüs nedeniyle 19 Mart’ta OHAL uygulanmaya başlayan Portekiz, 4 Mayıs hafta başında aşamalı olarak normalleşme sürecine girecek.

2 Mayıs’ta OHAL’in biteceği Portekiz’de hükümet, ülkedeki ekonomik ve sosyal hayatı kademeli bir şekilde eski haline getirecek bir plan hazırladı.

Ülkenin Başbakanı Antonio Costa, basına yaptığı konuşmasında, olağanüstü hal uygulanmasından ötürü 6 hafta boyunca ülkede geçerli olan kısıtlamaların sektör sektör kaldırılacağını, üç kademeli bir plan düşündüklerini ifade etti.

Başbakan, hafta başında en çok 200 metre büyüklükte olan dükkanlar ve berber ve kuaför gibi işletmeler ile kütüphanelerin açılacağını fakat bu alanlarda maske ve el dezenfektanı kullanımının zorunlu olacağını ifade etti.

Pazartesi günü parkları ve bahçelerinde vatandaşlara açılacağı ülkede, bireysel sporların yapılmasına veya golf ve tenis gibi spor sahalarının açılmasına müsaade edilip, tesislerde bulunan soyunma odaları şu an için kapalı kalmaya devam edecek.

Aynı zamanda OHAL çerçevesinde getirilen kamu ulaşım araçlarının bedelsiz kullanımı uygulaması da hafta başında bitecek. Toplu ulaşım araçlarında maske takmayan kişilere 350 avroya kadar çıkabilen para cezası uygulanabilecek.

Yeni tip coronavirüs vakalarının düşmeyi sürdürmesi durumunda 18 Mayıs'ta ikinci kademeye geçileceğini ifade eden Costa, bu kademede 400 metreye kadar olan iş yerlerinin, kafeteryaların, kreşlerin, jimnastik salonlarının, sinema ve tiyatroların kapılarını tekrar açabileceğini açıkladı.

Başbakan, 11. Ve 12. sınıfların (16-17 yaş) maske takma kaydıyla ve sert kısıtlamalar altında 18 Mayıs'ta okulların açılacağını, daha küçük öğrencilerin ise eğitimi evden sürdüreceğini ifade etti.

Aşamalı normale dönüşte üçüncü kademede ise ülke 1. ve 2. futbol liginin de arasında bulunduğu bazı profesyonel liglerin 30-31 Mayıs'ta seyircisiz bir şekilde maçlarına başlaması planlanıyor. Bu aşamada ise haziran ayı başlarında otel ve plajların açılması, dini ibadet yerleri ile cenazelere kısıtlı sayıda katılıma müsaade edilmesi öngörülüyor.

Portekiz'de şu ana dek Covid-19 kaynaklı 985 can kaybı meydana gelirken, virüse yakalananların sayısının ise 25 bin 45 olduğu bildirildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal