Pittsburgh Araştırmacıları Açıkladı: Coronavirüsün Aşısını Bulduk

Aşının testi fareler üstünde yapılırken, coronavirüse karşı başarılı şekilde antikor üretildiği belirlendi.

03.04.2020-16:36 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-16:38) Pittsburgh Araştırmacıları Açıkladı: Coronavirüsün Aşısını Bulduk

Aşının testi fareler üstünde yapılırken, coronavirüse karşı başarılı şekilde antikor üretildiği belirlendi.

Dünya genelinde coronavirüse karşı aşı ile ilaç araştırmaları sürerken; ümit veren müjde, ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nden geldi.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, coronavirüs için potansiyel bir aşı bulduklarına inandıklarını dile getirdi.

HIZLICA UYGULANABİLECEK

Çalışmanın sonuçları, EBioMedicine akademik dergisinde paylaşıldı. Buna bakıldığında; aşının, hastalığın dağılmasını ciddi ölçüde etkileyecek kadar hızlı bir şekilde uygulanabileceği ifade edildi.

FARELERDE BAŞARILI SONUÇ VERDİ

Denemesi fareler üzerinde olan aşının, coronavirüse karşı başarılı şekilde antikor ürettiği bildirildi.

HIZLI SONUÇ

Araştırmada görevli bilim insanları, daha önce benzer coronavirüsler olan SARS ile MERS üzerinde araştırma yaptıkları için hızlı hareket edebildiklerini ve hızlı yanıt aldıklarını dile getirdi.

VİRÜSLE SAVAŞMA YOLUNU BİLİYORLAR

Aşı araştırmasının kıdemli yazarı Andrea Gambotto, "SARS-CoV-2 ile yakından ilişkili olan bu iki virüs bize, S protein adı verilen belirli bir proteinin, virüse karşı bağışıklık konusunda sonuç çıkarmak için önemli olduğunu öğretiyor." diye konuştu. Gambotto, bu yeni virüsle tam olarak hangi noktada mücadele edeceklerini bildiklerini de belirtti.

400 MİKRO İĞNELİ UFAK AŞI

Fareler üstünde test edilen aşı, tipik grip aşılarıyla ilgili geleneksel yöntemi benimsiyor. Araştırmada, bağışıklık kazanmak için laboratuvar yapımı viral protein parçaları kullanılıyor. Araştırmacılar, tek bir aşı yerine, üzerinde şeker ile protein parçalarından yapılmış 400 mikro iğne olan ufak bir aşının kullanılacağını açıkladı. Bu iğne, yara bandı gibi yapıştırılarak vücuda enjekte ediliyor.

İNSAN TESTLERİ BAŞLAYACAK

Araşturmanın yazarları, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (Fda) yeni bir çalışma onayı için müracat edeceklerini, onay aldıktan sonra birkaç ay sonra insan üzerindeki klinik araştırmalara başlamayı ümit ettiklerini belirtti. Aşının, yaygın kullanım için “yüksek oranda ölçeklenebilir” olacağı bildirildi.

FDA'DAN ONAY BEKLENİYOR

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ergin Koçyıldırım ise konuyla alakalı açıklamasında, küçük hayvanlar üzerinde başarı gösterdiğini söyledi.

Koçyıldırım, sosyal medya (twitter) hesabından, "Üniversitemizin aşı bilim ekibi bugün Lancet dergisinde ilk sonuçlarını paylaştı. Küçük hayvan deneylerinde laboratuvarda geliştirdikleri protein enjekte edildiğinde, SARS-CoV-2 virüsüne karşı antikor salgılanmasını başardılar. Faz 1 insan testleri için FDA'den onay bekleniyor." paylaşımında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal