Pentagon'dan Trump'a Darbe Niteliğinde Genelge

George Floyd cinayetinin ardından ülkede kaosa yol açan protestolara “İsyan Yasası” çerçevesinde askeri müdahalede bulunmak isteyen Trump'ın bu teklifini Pentagon'un (ABD Savunma Bakanlığı) kabul etmemesi, "Ülkede darbe mi olacak?" sorusunu gündeme getirdi.

06.06.2020-10:39 - (Son Güncelleme: 06.06.2020-12:01) Pentagon'dan Trump'a Darbe Niteliğinde Genelge

George Floyd cinayetinin ardından ülkede kaosa yol açan protestolara “İsyan Yasası” çerçevesinde askeri müdahalede bulunmak isteyen Trump'ın bu teklifini Pentagon'un (ABD  Savunma Bakanlığı) kabul etmemesi, "Ülkede darbe mi olacak?" sorusunu gündeme getirdi.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’nin imzasıyla 2 Haziranda emrindeki kuvvet komutanlıklarına “Bağlılığımız Anayasa’yadır” çerçeveli bir genelge yayımlaması “darbe” tartışmasına yol açtı.

Trump'ı Twitter’dan hedef alarak paylaşılan genelgede, ordunun Anayasa’ya bağlı olduğu işaret edildi; Anayasa’nın ifade ve toplanma özgürlüğünü garanti ettiği anımsatıldı. Genelkurmay Başkanlığı’nın Beyaz Saray’ın protestocular tarafından yağmalanma girişiminin ardından paylaşılan genelge, ABD ordusu Başkanın talimatlarını reddetti.

GENELKURMAY BAŞKANI’NA İSTİFA ÇAĞRISI
Amerikan Genelkurmayı, tüm kuvvet komutanlarına ithafen paylaştığı genelgede askerlerden anayasaya uyulması talep edildi. Toplumsal eşitliğin altının çizildiği genelge, bazı taraflar tarafından Trump'ın talimatlarının yerine getirilmemesinin sonucu olarak "başkaldırı" olarak nitelendirildi.

Genelge üzerinde Milley’nin el yazısıyla yer alan “Hepimizin canı Amerika idealine adanmıştır. Bu yemine ve Amerikan halkına bağlı kalacağız” ifadeleri bu yorumlara kanıt oluşturdu.

Bununla birlikte, Amerikan Genelkurmayı’nın Twitter üzerinden gerçekleştirdiği açıklamanın altında çok sayıda kişi de ABD Genelkurmay Başkanı General Milley’e istifa çağrısında bulundu.

Söz konusu genelgenin ikinci maddesinde, kriz esnasında yetkinin ve Ulusal Muhafızların denetiminin eyalet valilerinde olduğuna vurgu yapılması da Trump’a karşı bir çıkış olarak yorumlandı.  İkinci maddede özetle mevcut kriz sırasında, Ulusal Muhafızlar hayatları ve mülkü korumak, huzuru tesis etmek ve kamu güvenliğini sağlamak adına eyalet valilerinin yetkisi altında görev yapmaktadır. 



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal