Pentagon ABD Suriye Operasyonu Hakkında Detaylı Bilgi Verdi

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenzie, 14 Nisan günü gerçekleştirilen ABD liderliğindeki Suriye operasyonuna ilişkin bilgileri basınla detaylı bir şekilde paylaştı.

20.04.2018-00:05 - (Son Güncelleme: 19.04.2018-23:21) Pentagon ABD Suriye Operasyonu Hakkında Detaylı Bilgi Verdi

Korgeneral McKenzie, ABD Savunma Bakanlığı Dana White ile haftalık basın toplantısında basın çalışanlarının sorularını cevapladı.

ABD liderliğindeki Suriye operasyonunun bölgedeneyi değiştirdiğine yönelik soruya McKenzie, “Bu operasyonla Suriye savaşında stratejik bir değişiklik yapma amacında olduğumuzu düşünmüyorum.” cevanıbını verdi.

Amerika’nın bölgedeki askeri güçlerinin herhangi bir Rus tehdidiyle karşı karşıya olmadığını söyleyen McKenzie, Rusya’ya ait hava savunma sistemlerinin devrede olduğu fakat Amerika liderliğinde ateşlenen füzelere angaje olmadığını belirtti.

McKenzie, “Cuma akşamı gerçekleştirilen operasyonda Rus hava savunma sistemleri aktifti. Tarama yapıyorlardı, havada ana hava savunma durum uçakları vardı. Angaje olmamayı seçtiler. Neden bunu yapmadıkları hususunda spekülasyon yapamayacağım. Fakat tamamen Rus yapımı, Rus tasarımı ve Rus destekli olan Suriye hava savunma sistemi ise geniş çaplı bir halde angaje oldu ve büyük ölçüde başarısız oldu. Burada bir fark olduğunu açıklamam gerektiğini düşünüyorum. Esed’in devreye soktuğu sistemle işbirliği içinde oldukları halde Ruslar (kendi sistemleriyle) bir şey yapmadı.” Açıklama yaptı.

Hedeflenen alanlarda düzenlenen saldırılarda herhangi bir kimyasal sızıntıya yol açmayacak şekilde analiz ve planlama yaptıklarını söyleyen McKenzie, “Tüm hedeflerde muhtemelen biraz klor ve sarin vardı. Ampirik olarak herhangi bir ölüm durumu olmadığına binaen hiçbir kimyasal sızıntı olmadığını biliyoruz’’ dedi.

Bu açıklaması üzerine bir muhabir McKenzie’ye “Herhangi bir ölüm durumu olmadığından sızıntı olmadığını söylüyorsunuz. Bu aynı zamanda o alanlarda kimyasal gaz olmadığı anlamına da gelemez mi?” sorusunu sordu.

McKenzie, istihbarat kaynaklarına göre vurulan alanlarda kimyasal gaz olduğunu bildiklerini ve ellerindeki bilgilere göre herhangi bir sızıntı olmadığı doğrultusunda olduğunu belirterek, bununla birlikte bu durumdan yüzde 100 emin olmadıklarını belirtti.

ESED’İN YANITI KAOTİKTİ

Diğer yandan Esed rejiminin Amerika saldırılarına verdiği cevabı da yorumlayan McKenzie rejimin saldırı gecesi verdiği askeri yanıtı “karışık ve kaotik” olarak tanımladı.

Suriye hava savunma sistemlerinin operasyondan 2 gün sonra kendi kendine devreye girdiğini söyleyen McKenzie, herhangi bir saldırı ve hedef olmaksızın Esed’e ait hava savunma sistemlerinin 6 füze fırlattığını öne sürdü.

RUSYA’YA YALANLAMA

Pentagon Sözcüsü Dana White ise Rusya’nın Suriye hava savunma sistemlerinin Amerika liderliğindeki kuvvetlerin ülkeye ateşlediği füzelerin bir kısmının vurulduğunu öne sürdüğünü ve bu iddiaların yanlış olduğunu açıkladı.

White, “Suriye rejimin ateşlediği karadan havaya füzelerin hepsi bizim son füzemiz hedefini vurduktan sonra ateşlendi” diye açıkladı.

Rus yapımı hava savunma sistemlerinin hepsinin etkisiz olduğunu bildiren White, “Rusya ve Esed, sistemlerinin işlevsizliğini 2 gün sonra kazayla aktif hale gelmesiyle de gösterdi’’ diye değerlendirdi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal