Otomotiv Devinin Skandal Yanıltıcı Yazılımına AB Mahkemesinden Karar Çıktı

Avrupa Adalet Divanı, AB vatandaşlarının emisyon değerleri yasa dışı manipüle edilmiş motorlu taşıt üretenlere aracın alındığı ülkede dava açabileceğine karar aldı.

09.07.2020-16:52 - (Son Güncelleme: 09.07.2020-16:50) Otomotiv Devinin Skandal Yanıltıcı Yazılımına AB Mahkemesinden Karar Çıktı

Merkezi Lüksemburg'da yer alan, Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Avusturya tüketici muhafaza derneğinin Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'e emisyon manipülasyonu hususunda açtığı davada karar verdi.

Mahkeme, Avrupa Birliği hukukuna göre bir prensip olarak zanlının yaşadığı yerde açılması gerektiğine fakat zararın gerçekleştiği olduğu de hukuki dönem başlatılabileceğine karar verdi.

Almanya'daki Volkswagen firmasının Avusturya'da dava açılabileceğine işaret edilen hükümde Avrupa Birliği üyesi herhangi bir ülkedeki üreticinin araçlarının emisyon miktarlarını yasa dışı manipüle yaparak bir başka mensup ülkedeki taraflara satması durumunda zararın oluştuğu yerde de dava açabileceği kaydedildi.

Hükümde, araçların, emisyon denemesini manipüle eden yazılım kullanıldığı anda hatalı duruma geldiği, bu araçların gerçek değerlerinden daha fazla fiyata satışa çıkarıldığı kaydedildi.

EMİSYON SKANDALI

ABD Çevre Koruma Ajansı, Eylül 2015 tarihinden Volkswagen'in emisyon denemelerini manipüle ettiğini ve firmanın dizel otomobillerinin normal düzeyin üzerinde etrafı kirlettiğini açıklamıştı.

Dünya genelinde neredeyse 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon denemelerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen, uzun zaman dizel emisyonu skandalıyla gündeme gelmiş, ABD ile Alman makamlarına fazla cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmaya mecbur kalmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal