Ortadoğu'daki ABD Taahhüdü Değiştirilmiyor

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Arap liderlere, Moskova'nın Suriye'deki askeri müdahalesini müteakip, Rusya'nın ABD'nin Ortadoğu'daki yerini almadığını söyledi.

27.10.2018-11:33 - (Son Güncelleme: 27.10.2018-11:29) Ortadoğu'daki ABD Taahhüdü Değiştirilmiyor

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Arap liderlere, Moskova'nın Suriye'deki askeri müdahalesini müteakip, Rusya'nın ABD'nin Ortadoğu'daki yerini almadığını söyledi. 27 Ekim'de Manama'nın Bahreyn başkentinde yapılan toplantıda yaptığı konuşmada Mattis, "Rusya'nın bölgedeki varlığı, uzun zamandır devam eden ve kalıcı ABD'nin Orta Doğu'ya olan bağlılığının yerini alamaz." dedi. Daha sonra 27 Ekim'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki yedi yıllık iç savaşa kalıcı bir siyasi çözüm bulmak isteyen Fransa, Almanya ve Türkiye liderleriyle İstanbul'da bir zirveye katılacak. Rusya Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini desteklerken Türkiye, Suriye liderini devirmek isteyen isyancıları destekliyor.

Mattis, Bahreyn'deki yıllık Manama Diyaloğu güvenlik konferansına yaptığı açıklamada, Moskova'nın "kendi halkına karşı Esad'ın suç faaliyetlerini gözden kaçırma konusundaki oportünizm ve istekliliğinin, temel ahlaki ilkelere olan samimi taahhüdünün eksikliğini kanıtladığını" söyledi. Mattis, İran'ın Suriye rejimine verdiği desteğin "Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi kararlarının tekrarlayan vetoları ile birleştiğinde, Esad'ın iktidarda kalmasının önde gelen nedenidir" dedi. Mattis, sözlerinde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi gibi olayların Ortadoğu istikrarını baltaladığı ve ABD'nin sorumlulara karşı ek tedbirler alacağı konusunda da uyardı. ABD'de ikamet eden ve Washington Post’ta köşe yazarı olan Kaşıkçı, Suudi yöneticileri eleştirmişti. Ardından evlilik belgeleri almak için 2 Ekim'de İstanbul'daki Arap Konsolosluğu'na gittikten sonra ortadan kayboldu. Türkiye gazeteciyi öldürmek için 15 üyeli bir ekip gönderildiğini iddia ediyor. Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak 18 kişiyi tutukladı. Suudi Arabistan cumhuriyet savcısı 25 Ekim'de yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’nın öldürülmesinin kasıtlı olduğunu ve önceki resmi ifadelerinin ölümünün kasıtlı olmadığı yönündeki iddialarını tersine çevirdiğini söyledi.

Mattis, Manama'daki toplantıda, ABD'nin "bir gazeteci olan Kaşıkçı’yı susturmak için bu tür acımasız eylemlere tahammül etmediğini" söyledi. Mattis, “Herhangi bir ulusun uluslararası normlara uymaması en çok ihtiyaç duyulduğu bir zamanda bölgesel istikrarı zayıflatıyor” diye ekledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bu hafta 21 Arabın vesayetlerini iptal etmek ve  Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra ABD vizesi için uygun hale getirilmemesi için harekete geçtiğini açıkladı. Mattis, "Devlet sekreterimiz vizeleri iptal etti ve ek önlemler alacak." dedi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal