Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et

Nura İçin Adalet Çağrısı

Sudan'da Şeriat Mahkemesi, kendisine cinsel istismarda bulunan kocasını öldürmekten suçladığı bulunan kadını idam cezasına çarptırdı.

11.05.2018-09:50 - (Son Güncelleme: 11.05.2018-10:14) Nura İçin Adalet Çağrısı

Suda’da görülen davanın hâkimi, Nura’nın kocasının ailesi tazminat ödenmesi teklifini reddetmesinden sonra, Nura Hüseyin hakkında verilen idam cezasını onayladı.

BBC Türkçe'nin bölgedeki kaynaklarının araştırmaları sonucu elde ettiği habere göre üç yıl önce 16 yaşındayken zorla evlendirilen Nura Hüseyin birçok defa da kocasından kaçmaya çalıştı. Nura, üniversite eğitimini tamamlayıp öğretmen olmak istiyordu.

NURA'NIN KOCASININ KUZENLERİ İSTİSMARA YARDIM ETMİŞ

Nura zorla evlendirildiği kocasından birçok defa kaçmış ve en sonunda teyzesine sığınmıştı. Üç yıl sonra Nura kandırılıp ailesinin evine dönmeye ikna edildi. Ailesi de Nura'yı tekrardan kocasına teslim etti ve tüm o kötü günler geri dönmüş oldu Nura, altı gün sonra kocasının kendisine tekrar cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. Ayrıca Nura, kocasının kuzenlerinin de o esnada kendisini zorla yere yatırıp kollarından bacaklarından tutup kocasına yardım ettiklerini anlattı.

Kocasının ertesi gün de kendisine karşı aynı olaya kalkıştığını ifade eden Nura eline aldığı bıçakla kocasının canını aldı

Saldırıdan sonra sığındığı ailesi de Nura'yı polis ekiplerine teslim etti.

Şeriat Mahkemesi geçen ay Nura'yı kasıtlı adam öldürmekten suçundan dolayı suçlu buldu ve Perşembe günü asılarak idam edilmesi kararına hükmetti. Nura'nın avukatlarının temyiz için 15 gün süresi olduğu bildirildi.

 

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN KAMPANYA BAŞLATTI

Nura'ya destek vermek amacıyla Sosyal Medya platformu olan Twitter'da da #JusticeforNoura (Nura için Adalet) etiketiyle kampanyalar düzenlendi.

Afrika Gençlik Hareketi aktivisti Bedir Eldin Salih, "Şeriat kanununa göre kocasının ailesi ya maddi tazminat ya da idam talebinde bulunabilme hakkına sahip. Karşı taraf idamı seçtiler ve idam cezası da onaylandı" dedi.

Mahkemenin verilen kararı bozması amacıyla kampanya yürüten insan hakları kuruluşlarından ‘’Şimdi Eşitlik’’ adlı grup üyesi Yasemin Hasan, basın mensuplarına yaptığı açıklamasında kararın kendisini şaşırtmadığını ifade etti.

Hasan, Sudan'da olan duruma ilişkin şunları söyledi:

"Burası kız çocuklarının 10 yaşında evlenmesine izin verilen normal karşılanan bir yer. Erkekler kadınlar üzerinde yasal hamilik yapma hükmü bulunuyor. Kadınlardan dümdüz dar bir çizgide yaşamaları, emirleri hangi nedenden olursa olsun çiğnememeleri isteniyor.

"Nura çok cesur biri. Eğitim almak ve bu dünyada iyi biri olmak öğretmen olmak isteyen bir kız. Başına gelenlerin esiri oldu, o bu sistemin kurbanı."

Uluslararası Af Örgütü, 'nefsi müdafaa olarak cinsel istismarına uğradığı kocasını canını alan' genç kadına verilen idam cezasının, ülkede 'çocuk yaşta evlilikler, zorla yapılan evlilikler ve aile içi cinsel istismarlar olaylarıyla yetkililerin yeteri kadar mücadele edemediğinin de göstergesi olduğunu ifade etti.

Af Örgütü'nün temsilci olan Seif Magango, "Asıl kurban Nura Hüseyin’in ta kendisidir. Ona verilen ceza, kabul edilemez bir zulümdür. Sudanlı yetkililer bu haksız cezayı derhal bozmalı ve hafifletici sebepler göz önüne alınarak Nura'nın adilce yeniden yargılanmasını sağlamalarıdır" ifadelerini kullandı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

 
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal
Daha fazla içerik yok
;