NATO, Afganistan Kararından Memnun

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'da şiddetin azaltılmasıyla alakalı kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

21.02.2020-17:05 - (Son Güncelleme: 21.02.2020-17:06) NATO, Afganistan Kararından Memnun

Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, bu halinTaliban için önemli bir sınav olduğunu ifade ederek, sürdürülebilir barış için müzakerelerin de önünü açabileceğini söyledi.

NATO'nun 2011'den şu ana kadar Afganistan'da olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, ülkede 16 bin askerin bulunduğunu ifade etti.

Afganistan'ın uzun dönemdeki güvenlik ve istikrarına NATO'nun önem verdiğine dikkati çeken Stoltenberg, bu ülkede şiddetin azaltılmasına ilişkin kararın memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

SÜRECİN İŞLEME ŞEKLİ

ABD ile barış anlaşması neticesindeTaliban, 22 Şubat'tan itibaren 7 gün süreyle şiddeti azaltacak. Militanlar ülke genelindeki saldırılarının sayısını önemli ölçüde düşürecek. Afgan hükumetine göre, şiddetin önemli ölçüde azaltılması da ateşkes anlamına geliyor.

ABD-Taliban arasında barış anlaşması imzalanmasından sonra iki ülke hükumetlerinin ellerindeki 5 bin Taliban üyesini serbest bırakması düşünülüyor. Taliban'ın da buna karşılık rehin tuttuğu 1000 kişiyi serbest bırakması öngörülüyor.

Taraflar arasındaki Afgan diyaloğu görüşmelerinin ise mahkumlarla alakalı sürecin tamamlanması sonrasında başlayacağı belirtiliyor.

Afgan hükumeti de Taliban da Afgan diyaloğunun nerede yapılacağı hususunda henüz bir karara varmadı.

Afganistan'ın iç sorunları ve karşılıklı taleplerin konuşulacağı Afgan diyaloğu boyunca ABD arabuluculuk görevinde olacak.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal