May Macron Merkel Telefonda Görüştü

İngiltere lideri Theresa May, Fransa lideri Emanuel Macron ve Almanya lideri Angela Merkel ile telefonda Tahran ile yapılan nükleer anlaşmayı, ABD'nin getirdiği vergileri ve E3'ü konuştu.

29.04.2018-17:49 - (Son Güncelleme: 29.04.2018-17:44) May Macron Merkel Telefonda Görüştü

Başbakanlık ofisi “10 Numara” tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan May’in,  Cumhurbaşkanı Macron ve Başbakan Merkel ile dün ve bugün telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

“Ortak Kapsamlı Eylem Planı” (JCPOA) olarak tanınan İran nükleer anlaşmasının İran’ın nükleer silaha sahip olmasını önlemenin en iyi yolu olduğunun altını çizen liderler, uluslararası toplumun önceliğinin Tahran’ın nükleer silah geliştirmesinin engellenmesinin devam ettiğinde kanaate varıldı.

Üç lider, nükleer anlaşmanın, balistik füzeler, anlaşmanın süresi bittiğinde ne olacağı ve İran’ın bölgedeki düzen bozan eylemleri gibi elzem unsurları içermediği ve bu problemlerin incelenmesi gerektiği konusunda uzlaştı.

JCPOA’nın korunmasının önemini kabul eden liderler, İran’ın yarattığı  bir dizi sorunu kendi aralarında ve ABD ile yakın iş birliği içinde çözmek için çalışmayı garanti etti. Üç lider, bu çerçevede Tahran ile yapılacak yeni bir anlaşmanın içerebileceği maddelerinde ele alınması üzerinde aynı noktada birleşti.

May’in Macron ve Merkel ile görüşmelerinde ABD’nin çelik ve alüminyum sanayine getirdiği gümrük vergileri de konuşuldu. Üç lider Avrupa Birliği ve ABD yönetimi ile bu vergilerden kalıcı şekilde muaf kalmaya yönelik yakın faaliyeti sürdürme sözü verdi.

May, Macron ve Merkel, ortak menfaatleri ve ortak emniyetleri için “E3” (İngiltere, Fransa ve Almanya) adını verdikleri üçlü iş birliği formatında çalışmayı sürdürme konusunda da uzlaşıya vardı.

JCPOA, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya arasında iki yıl süren müzakerelerin ardından, 14 Temmuz 2015 tarihinde Viyana'da imzalanmıştı. İran'ın nükleer çalışmalarının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetimine açılması ve karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşma, 16 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal