Macron'un Partisi Seçimlerde Umduğunu Bulamadı

Macron'un desteklediği merkezci parti yerel seçimlerde istediği başarıyı gösteremedi. Yeşiller ise bazı büyük şehirlerde oylarını artırarak yükselişe geçti.

30.06.2020-12:31 - (Son Güncelleme: 30.06.2020-11:57) Macron'un Partisi Seçimlerde Umduğunu Bulamadı

Coronavirüs salgını nedeniyle ilk tutu ertelenen Fransa yerel seçimleri için ülke genelinde 4 bin 842 merkeze sandık kuruldu. Fransa seçmeni ise ilk tura beklenen ilgiyi göstermedi. Vatandaşların yüzde 60'ı sandığa gitmezken, bu durum cumhuriyet tarihinin en düşük katılım oranı olarak kayıtlara geçti.

Macron’un Başbakanı olan Edouard Philippe ülkenin kuzey batı kıyısındaki La Havre’de seçimi kazanmayı başardı. Başbakanın, belediye başkanlığını kazanmasından sonra kabinede değişikliğe gitmesi bekliyor. Fakat Fransa anayasasına göre Philippe başbakanlık yaparken yerine vekaleten belediye başkanı atamasına izin verdiği belirtiliyor. Yasa gereği, Philippe başbakanlık süresi bitene kadar görevini başkasına devretmiş oluyor ve bu süre zarfı içinde başbakanlık yapabiliyor.

SOL YÜKSELİŞE GEÇTİ

Sandık çıkış anketlerine göre ise Yeşiller Partisi ve sol ittifak Lyon, Marsilya ve Bordo’da seçimi kazanmış görünüyor. Paris'te de Macron'un parti kampanyasına karşı sembolik bir kampanya yürüten sosyalist Anne Hidalgo seçimi yeniden kazanmış olarak görünüyor.

Aşırı sağcı Le Pen’in partisi ise Perpignan’daki seçimleri kazanmış gibi duruyor.

MACRON HEDEFİNE ULAŞAMADI

Bu durum ise Macron'un yeni partisinin amacına ulaşamadığını gösteriyor. Köy ve kasabalarda etkinliğini artırmayı hedefleyen Macron'un partisi istediğini yapamadı ve oyları düşüşe geçti.

Yeni partisinin başarısı ile 2022 genel seçimlerinde etkinliğini artırmak isteyen Macron, yeniden cumhubaşkanı seçilmek istiyordu. Fakat partinin oy kaybı Macron'un da koltuğunu tehlikeye soktu.

Öte yandan, uluslararası siyasette izlediği politika ve coronavirüs sürecinde attığı adımlar Macron'a halk gözünde değer kaybettirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal