Macron'a: Türkiye'ye Ders Verecek Konumda Değilsin

Four, Macron’un Libya’da Hafter’i destekleyerek yanlış yaptığını, Fransa’nın Türkiye’ye ders verecek durumda olmadığını dile getirdi. Four, ayrıca Libya’da iplerin artık Türkiye ve Rusya’nın elinde olduğunu kaydetti.

25.06.2020-11:28 - (Son Güncelleme: 26.06.2020-16:31) Macron'a: Türkiye'ye Ders Verecek Konumda Değilsin

Fransız devlet radyosu Radio France'ın uluslararası yayın yöneticisi Jean-Marc Four, Libya hususunda asıl sessiz kalması gerekenin Fransa olduğunu ifade ederek, krizin asıl sorumlusunun Fransa olduğunu söyledi. Four, Libya’da yaşanan kaosun, 2011 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Kaddafi’yi öldürmesiyle başladığını ifade etti.

"CİDDİ DELİL VAR"

Fransa’nın Libya’da Hafter kuvvetlerine silah gönderdiğine ilişkin pek çok delil olduğunu kaydeden Four, 2016 yılında Fransız gizli servisinin 3 üyesinin Bingazi’de ölmesinin ve ABD’nin yalnızca Fransa’ya sattığı silahların Fransa’da görülmesinin bu kanıtlardan yalnızca ikisi olduğunu savundu.

"FRANSA, TEHLİKELİ BİR OYUN OYNUYOR"

Fransız gazeteci, Fransa’nın neredeyse aleni bir şekilde Hafter’e destek vermesinin de hukuki açıdan sorgulanması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin BM nezdinde meşru Libya Hükümeti’ne destek verdiğini kaydeden Four, Türkiye’nin Fransa’da daha çok uluslararası hukuka uyduğunu, Libya’da riskli oyun oynayan tarafın aslında Fransa olduğunu ifade etti.

"YANLIŞ AT"

Hukuki anlamda Fransız diplomasinin yanlış yaptığının altını çizen Four, siyasi açıdan da Hafter’in desteklenmesini ‘yanlış ata oynamak’ olarak değerlendirdi.

Bunun yanında ‘Sisi’nin Mısırı’, BAE ve paralı Rus askerlerinin Hafter’e destek vermesinin Fransa’ya karşı bakışın değişmesine yol açtığını savunan gazeteci, bu ülkelerin Libya’da demokratik bir alternatif sunabileceklerinin inandırıcı olmadığının altını çizdi.

"İPLER TÜRKİYE VE RUSYA'NIN ELİNDE"

Fransa’nın Libya’da Hafter hususunda İtalya ile farklı düşündüğünü anımsatan Four, Fransa’ya AB’nin istenen desteğin gelmediğini iddia etti.

Son olarak Fransız gazeteci, AB’nin tıpkı Suriye’de olduğu gibi oyun dışında kaldığını, Libya’da iplerin artık Türkiye ve Rusya’nın elinde olduğunu ifade etti.

Four, Fransa’nın Libya politikasında gurur duyulacak bir şey olmadığını söyleyerek sözlerini noktaladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal