Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Patlamaya İlişkin Soruşturma Sürüyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'nda 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin patlamasıyla gerçekleşen felaketle alakalı soruşturmanın sürdüğünü dile getirdi.

14.08.2020-16:01 - (Son Güncelleme: 14.08.2020-15:59) Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Patlamaya İlişkin Soruşturma Sürüyor

Lübnan Cumhurbaşkanlığından gelen yazılı açıklamaya bakıldığında, Avn, ülkesini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı David Hale'yi Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Bu dönemde Washington idaresinin desteklerini aldıklarını söyleyen Avn, 'Beyrut Limanı'ndaki patlamaya ilişkin detayları ortaya çıkarma soruşturması sürüyor.' şeklinde konuştu.

Başkenti adeta harabeye çeviren büyük patlamaya tepki olarak yapılan protesto eylemleri neticesinde istifa eden Başbakan Hassan Diyab'ın kabinesinden sonra kurulacak devletin yapacaklarına da dikkat çeken Avn, 'Yeni hükümetin en öncelikli işi, reformları gerçekleştirmek ve yolsuzlukla mücadele olacaktır.' şeklinde konuştu.

Hale de ülkesinin bu sıkıntılı zamanlarda Lübnan ve halkının yanında olduğunu söyledi.

Federal Soruşturma Bürosu'ndan (FBI) bir topluluğunun, Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos tarihinde gerçekleşen kuvvetli patlamanın soruşturmasında olmasını kabul ettikleri için Avn'a teşekkür eden Hale, Lübnan'daki ekonomik buhrana karşı reformların uygulamaya konulması ve yolsuzlukla mücadelenin ehemmiyetine de işaret etti.

Hale, reformların uygulamaya alınması ve yolsuzlukla mücadelenin Lübnan'a vadedilen uluslararası düşük krediler ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerin önünü açacağını belirtti.

BEYRUT LİMANI'NDAKİ PATLAMA

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos tarihinde patlayıcı maddelerin olduğu 12 numaralı depoda ilk önce yangın çıkmış sonrasında da şehri sarsan oldukça kuvvetli bir patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Avn, patlamaya altı senedir Beyrut Limanı'ndaki bir depoda saklanan 2 bin 750 ton amonyum nitratın neden olduğunu dile getirmişti.

Patlamada 171 kişinin yaşamını yitirdiği, hemen hemen 6 bin kişinin yaralandığı ve 30-40 kişinin kayıp olduğu kaydedilirken, yaralılardan 120'sinin yoğun bakımda yapılan tedavilerinin devam ettiği ve  1500 civarında özel tedavi isteyen yaralı olduğu belirtilmişti.

Lübnan resmi makamları, patlamaya saldırıdan ziyade 'ihmalin yol açtığını' aktarmış, bunun üzerine Lübnan sokağında yetkililerin cezalandırılmasını isteyen protestolar olmuştu.

Gösterilerin ardından, Lübnan Başbakanı Diyab devleti Cumhurbaşkanı'na istifasını vermişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal