Libya'da Petrol Üretimi Tekrar Başlıyor

Libya Ulusal Petrol Kurumu, ülkede petrol üretim ve ihracatının tekrar başlayacağını açıkladı.

10.07.2020-14:09 - (Son Güncelleme: 10.07.2020-14:17) Libya'da Petrol Üretimi Tekrar Başlıyor

Libya Ulusal Petrol Kurumu, Libya’daki petrol limanlarında üretim ve ihracata yeniden başlanacağını açıklarken, 6 aydır süregelen kesinti sebebiyle petrol üretim hacminin az olacağı yönünde uyardı.

Afrika kıtasının en büyük petrol rezervine sahip Libya'da petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatından sorumlu Libya Ulusal Petrol Kurumu, yazılı açıklamasında, ülkedeki petrol ihracatına ilişkin mücbir sebep halinin kaldırıldığını ve en başta Sidra Petrol Limanı'nda bulunan ham petrol tanker gemisine yükleme yapılacağını kaydetti.

Ülke çapında yılın başından itibaren petrol üretimi için uygulanan yasa dışı blokajın petrol rezervlerinde sebep olduğu tahribat neticesi üretimin ilk olarak düşük seviyede başlayacağı belirtildi.

Açıklamada, yorumları verilen Libya Ulusal Petrol Kurumu Genel Müdürü Mustafa Sanallah, milli düzelme için bu adımı atabildikleri için memnun olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

‘Bu başarılı sonucu sağlamak için görüşmelere katkı sağlayan tüm taraflara teşekkür ediyoruz. Bu adım, kalıcı barış ve istikrarı tesis etmek için ortak ulusal çıkar üzerinde uzlaşılan bir an olarak kabul edilmeli.’

Sanallah, altyapının kalıcı zarar aldığı bir vaziyette, ilk olarak tesislerin bakımı için bütçe ayrılması gerektiğini belirterek, ‘Libya'nın petrol üretiminin tekrar esir alınmaması için doğru adımların atılmasının önemini’n altını çizdi.

Açıklamada bunun yanı sıra ülke ekonomisinin, petrol kesintisi sebebiyle şu ana dek 6,5 milyar dolar zarara uğramasıyla birlikte Libya Ulusal Petrol Kurumunun üretim kesintisi kaynaklı altyapıda meydana gelen zararı aşmak için büyük bir maliyetle karşı karşıya olduğu belirtildi.

HAFTER'E BAĞLI GRUP ENGELLEMİŞTİ

Libya Ulusal Petrol Kurumu, iki gün önceki açıklamasında, Sidra Petrol Limanı'nda mücbir sebep halini kaldırmaya yani üretimi tekrar başlatmaya hazır olduğunu fakat paralı askerlerin limandan ayrılmasını ve limanda bulunan bir tankere depodan ham petrol yüklenmesi şartının yerine getirilmesini istemişti.

Kurum, daha sonraki açıklamasında, darbeci Hafter'e bağlı ‘Petrol Tesisleri Muhafızları’ adındaki silahlı grubun, üretimin durduğu Sidra Petrol Limanı'nda bir petrol tankerine depodan ham petrol yüklenmesini önlediğini belirtmişti.

Libya Ulusal Petrol Kurumu, ülkede üretim kesintisinden kaynaklı petrol altyapısının aldığı hasarın durdurulması ve ülkenin petrol varlıklarının daha da kötüleşmesini engellemek için üretimin derhal başlaması gerektiğini açıklamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal