Libya'da Hafter'in Kontrolündeki Bölgede Coronavirüse Karşı Yeterli Önlem Alınmıyor

Libyalı Uzman Salah el-Bekkuş, ülkenin doğusunda karantina merkezi, gerekli bilgi ile teçhizatın olmadığını ve Sağlık Bakanının vakaya rastlanmadığı açıklamasına inanmadığını kaydetti.

23.03.2020-15:45 - (Son Güncelleme: 23.03.2020-15:44) Libya'da Hafter'in Kontrolündeki Bölgede Coronavirüse Karşı Yeterli Önlem Alınmıyor

Libyalı Uzman Salah el-Bekkuş, AA muhabirine verdiği demeçte, ülkenin gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter kontrolünde bulunan doğu kısmında karantina için ayrılmış yerler olmadığını ifade etti.

Bekkuş, Sağlık Bakanı Saad Akkub’un ülkenin doğusunda coronavirüs vakasına rastlanmadığını açıkladığını fakat bunun gerçek olmadığını söyledi.

Libya’nın doğusunda coronavirüse ilişkin gerekli bilgi, teçhizat ve donanımın olmadığını söyleyen Bekkuş, başkent Trablus’tan Hafter’in kontrolünde bulunan diğer bölgelere eğitim ve bilgilendirme için ekip yollandığını kaydetti.

BAŞKENTTE YAŞAYANLAR DA ENDİŞELİ

Bekkuş, Trablus’ta ikamet edenlerin coronavirüs için endişeli olduklarını, iç savaş sebebiyle sağlık hizmetlerinin zayıflamış olmasının insanları endişelendirdiğini ifade etti.

Diğer yandan Bekkuş, Hafter ve ona bağlı sözde hükümetin başbakanı Abdullah es-Sini arasında coronavirüsle mücadeleye ilişkin anlaşmazlık yaşandığını kaydetti.

Bekkuş, Hafter’in Bingazi’de coronavirüs ile mücadele amacıyla bir sahra hastanesi kurulmasına karar verildiğini, fakat organizasyonu, Başbakan Sini’yi ''atlayarak'' sözde hükümetin Sağlık Bakanı Saad Akkub ve İçişleri Bakanı İbrahim Boşnaf ile yaptığını söyledi.

HAFTER CORONAVİRÜS ATEŞKESİNİ DE İHLAL EDİYOR

Coronavirüs sebebiyle geçtiğimiz salı günü Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’nin dışında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya ve Cezayir’in Libya'da insani ateşkes önerisinde bulunduğunu anımsatan Bekkuş, “Hafter milisleri coronavirüs ateşkesini dahi üzerinden bir gün geçtikten sonra ihlal etti” şeklinde konuştu.

BM nezdinde meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Hafter tarafının sözcüleri “uluslararası arena tarafından yapılan önerileri memnuniyetle karşıladıklarını” sözlü olarak açıklamışlardı. Fakat bir gün sonra Hafter milisleri Trablus’un güneyinde yer alan Ayn Zara bölgesine roketlerle saldırarak 3’ü çocuk, 1'i kadın 4 sivili katletmişti.

UMH askeri birlikleri, perşembe gecesi Hafter’in saldırılarını perşembe gecesi karşılıksız bırakmadıklarını ve 25 milisin öldüğünü duyurmuştu. Görüntülü bir mesaj yayınlayan UMH askeri birlikleri sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, ateşkesi “sahte” olarak adlandırmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal