Libya'da BAE Bandıralı Tanker, Kıyıda Bekletildi

Bir Fransız savaş gemisi, BAE bandıralı bir tankerin, silah ambargosunu delip kaçak olarak Libya’nın doğusunda yer alan Tobruk Limanı'ndan petrol almak istediğini saptadı ve gemiyi kıyıda bekletti.

29.05.2020-09:05 - (Son Güncelleme: 29.05.2020-09:04) Libya'da BAE Bandıralı Tanker, Kıyıda Bekletildi

Bir Fransız savaş gemisi, BAE bandıralı bir tankerin, silah ambargosunu delip kaçak olarak Libya’nın doğusunda yer alan Tobruk Limanı'ndan petrol almak istediğini saptadı ve gemiyi kıyıda bekletti.

Bloomberg'de verilen habere göre, Fransa'ya ait Jean-Bart savaş gemisi, 22 Mayıs'ta Birleşik Arap Emirlikleri bandıralı Jal Laxmi isimli tanker gemisinin Libya’da darbeci Hafter'in kontrolündeki Tobruk Limanı'ndan petrol yüklemeye çalışırken saptandı.

Bloomberg'e konuyla ilgili açıklamalar yapan fakat adları bildirilmeyen Batılı dört diplomatın ifadelerine göre, limana yanaşmasına müsaade edilmeyen gemi 1 hafta kadar kıyıda bekletildi.

Haberde, tankerin petrol yükleme hedefine ulaşmadığı fakat bölgede beklemeye devam ettiği ifade edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Libya'da desteklediği Hafter milislerine mali kaynak temin etmek için kaçak bir şekilde ülke petrolünü satmak için uğraştığı biliniyor.

Avrupa Birliği Konseyi de 1 Nisan'da, Libya açıklarında bulunan gemilerin kontrol edilmesi, yasa dışı petrol ticareti ve silah ambargosunun tamamen uygulanması için Yunanca "barış" demek olan "IRINI" adında bir operasyon başlattıklarını açıklamıştı.

Fransız savaş gemisi de bu operasyon bir parçası olarak Libya açıklarında devriye yapıyor.

LİBYA'DA PETROL ÜRETİMİ KESİNTİSİ KAYNAKLI ZARAR 5 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Hafter’i destekleyen silahlı gruplar ve kabileler, 18 Ocak'ta, Libya'da kontrolü altındaki kuyulardaki petrol üretiminin durdurulduğunu kaydetmişti.

Libya'da petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatından sorumlu Ulusal Petrol Kurumundan dün gelen yazılı açıklamada, 18 Ocak'tan başlamak üzere zorunlu olarak petrol üretiminin kesintiye uğramasından ülkenin şimdiye dek 4 milyar 943 milyon 976 bin dolar zarara uğradığı kaydedilmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal