Libya'da Askeri Heyetler Aynı Masada

Libya'da 2014'ten geçen ay ilan edilen ateşkese kadar savaşan iki tarafın temsilcileri bugün Cenevre'de, Birleşmiş Milletler BM öncülüğünde bir araya geldi.

19.10.2020-17:39 - (Son Güncelleme: 19.10.2020-18:00) Libya'da  Askeri Heyetler Aynı Masada

Libya'da Trablus'taki BM'nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti UMH ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin geçen hafta Kahire'de tamamladığı görüşmelerin farklı bir ayağına, bugün askeri temsilciler Cenevre'de görüşmeler devam ediyor.

2014'ten bu yana savaşan UMH'ye bağlı ordu ve Tobruk tarafından desteklenen Halife Hafter'in ordusu, 21 Ağustos'ta ateşkes ilan etmişti. Ateşkes için uzlaşılan şartlar arasında Sirte ve Cufra kentlerinin silahsızlandırılmış bölge ilan edilmesi, 7 aydan fazladır askıda olan petrol üretiminin yeniden başlatılması, 2021'de seçimler yapılması ve yabancı güçler ile paralı savaşçıların ülke topraklarından ayrılması da var.

Kahire'de seçime gidiş süreci masaya yatırılırken olumlu bir adım atılarak ülkedeki en büyük petrol rafinerisi yeniden faaliyete başlamıştı.

Bugün de taraflar Cenevre'de Sirte ve Cufra'daki son durum ile ülkedeki yabancı güçlerin ayrılmasının koşullarını görüşüyor.

SİLAH AMBARGOSUNU DELMEKLE SUÇLANIYORLAR

UMH'ye bağlı orduyu Türkiye ve Katar destekliyor. Türkiye, Kasım 2019'da UMH ile imzalanan askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması kapsamında ülkeye,eğitim ve danışma amaçlı olduğunu açıkladığı askeri yetkililer gönderiyor.

Hafter'in en büyük destekçileri ise Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri BAE ve Fransa. BAE'nin fonladığı bir Rus özel şirketi olan Wagner, Libya'ya paralı savaşçı gönderiyor. Hafter silah ve maddi desteği de bu ülkelerden alıyor.

Taraflar birbirini Libya'ya yönelik silah ambargosunu delmekle suçluyor.

14 Ekim'de Avrupa Birliği yetkilileri, Wagner'in sahibi ve Rus devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen iş insanı Yevgeny Prigozhin'in, Libya'daki durumun istikrara kavuşması için açıklanan önleyici adımlar, kapsamında yaptırımların hedefinde olduğunu açıklamıştı.

TUNUS'TA TARAFLAR İLK KEZ AYNI MASADA OLACAK

Siyasi ve askeri heyetlerin görüşmelerini tamamlamasının ardından hedef, Kasım ayı başında Tunus'ta iki tarafın liderlerini ilk kez aynı masaya oturtmak.

Birleşmiş Milletler'in açıklamasına göre Libya misyonunun başındaki Stephanie Williams, ülkenin her bölgesindeki valiler ve yerel yöneticilerle bir araya geldi. Williams'ın yaptığı görüşmelerde tüm liderlerin Tunus'ta başlayacak sürece destek verdiği ve müzakerelere katılacağı açıklandı.

 Berlin, Moskova ve İtalya'da yapılan görüşmelerde UMH Başbakanı Fayez el Sarrac ve Trablus hükümetine karşı savaşan Halife Hafter katılmış ancak iki isim, aynı odada ya da aynı masa etrafında bir araya gelmemişti. Görüşmeler arabulucular tarafından yürütülüyor.

El ŞARARA PETROL SAHASI AÇILDI

18 Eylül'de Hafter ve UMH'nin baikan yardımcısı Ahmet Mitig, aylardır yapılmayan petrol ihracatının yeniden başlaması üzerine anlaşmaya vardıklarını duyurmuş ve eylül ayında daha küçük çapta petrol sahaları açılmıştı.

NOC, bir centilmenlik anlaşması yaptıklarını ve Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'ndan milislerin oluşturduğu Petrol Tesisleri Korumaları grubunun El Şarara'daki tüm engellere son vereceğini kamuoyuna duyurmuştu.

Açıklamanın ardından sahayı işleten Akakus isimli şirket, yeniden üretime geçmek için çalışmalarına başladı.

Reuters haber ajansına konuşan bir OPEC yetkilisi, Libya'daki petrol üretiminin 2021'de günlük 1.1 milyon varile yükselmesini beklediklerini söyledi. Daha önce tahmin günlük 600 bin varildi.dedi.

Halife Hafter, Ocak 2020'de Berlin'de toplanan Libya Konferansı sırasında masada elini güçlendirmek için kendi kontrolündeki tüm petrol yataklarını, petrol dolum tesislerini ve limanlardaki terminalleri açılmamak üzere kapatılmıştı.

Libya'da 2014'ten geçen ay ilan edilen ateşkese kadar savaşan iki tarafın temsilcileri bugün Cenevre'de, Birleşmiş Milletler BM öncülüğünde bir araya geldi.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal