Libya Petrol Kurumunda 'Yabancı Savaşçı' Endişesi!

Libya Ulusal Petrol Kurumu, Libya’da yer alan petrol tesislerinin yabancı paralı savaşçıların alanı olmayı sürdürmesinden endişelendiklerini belirtti.

18.07.2020-09:26 - (Son Güncelleme: 18.07.2020-09:23) Libya Petrol Kurumunda 'Yabancı Savaşçı' Endişesi!

Libya'da petrolde her konuda yetkili Ulusal Petrol Kurumundan gelen yazılı açıklamada, tesislerin savaş mevkii olarak kullanılmasından, bu durumun da petrol ve gaz tesislerinin yıkılmasına yol açacak yeni bir çatışmayı tetikleme olasılığından ‘şiddetle kaygılandığı’ kaydedildi.

Tesislerin eski haline gelmesi için Birleşmiş Milletler’in uluslararası bir gözlem heyeti yollaması çağrısında bulunulan açıklamada, şu sözler kullanıldı:

‘Petrol kurumu, son olarak Sidra petrol limanında yaşandığı üzere, (Rus güvenlik şirketi) Wagner Grubu, Suriyeli paralı savaşçılar ve (Sudanlı) Cancavit milislerinin, petrol tesislerinde mevzilenmelerini kınamaktadır. Bu unsurlar NOC'un tüm tesislerinden hemen çekilmelidir. Aynı şekilde NOC, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonuna (UNSMIL), kurumun faaliyet gösterdiği bölgelerdeki askeri varlığın ülke çapında sonlanmasını denetlemek üzere gözlem heyeti göndermesi çağrısında bulunuyor’

Petrol üretiminin zor kullanarak kesilmesinin, ‘ülkedeki üretimi petrol piyasasından uzaklaştırdığı’ altı çizilen açıklamada, durumun da ‘petrol ihracatçısı yabancı devletlere katkı sunduğu’ kaydedildi.

Bunun yanında, üretimde yaşanan bu kesintilerin, petrol sahaları, kuyuları, boru hatları ve yer üstü donanımlarında ciddi fiziki hasara yol açtığı, bunun da Libya'nın milli servetini ve geleceğini tehdit ettiği vurgulandı.

Kurum, dünkü açıklamasında ise petrol üretiminin 18 Ocak'tan şu ana dek askıya alınmasının Libya’ya maliyetinin 7 milyar doları aşkın olduğunu duyurmuştu.

Darbeci Hafter'e bağlı ‘Petrol Tesisleri Muhafızları’ adındaki silahlı grup, Almanya'da Libya’da yaşananlarla ilgili uluslararası Berlin Konferansı yapılmadan yalnızca bir gün önce, 18 Ocak'ta Petrol Hilali bölgesinde yer alan Brega, Ras Lanuf, Hariga, Zuveytine ve Sidra'daki petrol ihracat limanlarını kapatmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal