Kuzey Kore'den Tarihi Adım! Nükleer Deneme Alanı Kapatılacak

Kapılarını dünyaya açmaya başlayan Kuzey Kore'den tarihi bir adım daha geliyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ülkedeki nükleer deneme alanının kapatılacağını açıkladı.

12.05.2018-17:40 - (Son Güncelleme: 12.05.2018-17:32) Kuzey Kore'den Tarihi Adım! Nükleer Deneme Alanı Kapatılacak

Güney Kore ile ilişkilerini iyleştirerek tarihinde ilk "devlet başkanları seviyesinde" buluşma yapan ve Haziran ayında da devlet başkanı Kim'in ABD Başkanı Trump ile görüşeceği Kuzey Kore'den çok öenmli bir adım daha geldi.

Ay başında bundan böyle nükleer deneme yapmayacağını açılayan Kuzey Kore, nükleer test alanını da 23-25 Mayıs'ta törenle kapatacağını duyurdu.

Civardaki tünellerin patlatılacağı, diğer tesislerin de kapatılacağı duyuruldu. ABD, Güney Kore, Çin, Rusya ve İngiltere'den basın mensuplarının etkinliğe davet edileceği de açıklandı.

2018'in ilk günlerinde açılan yeni sayfada Kore Yarımadası bugüne değin hiç olmamış bir ilkbahar yaşıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Nisan ayının son günlerinde Güney Kore lideri Moon Jae-in ile önemli bir randevuya imza atmıştı. Kim Jong-un, Güney Koreli mevkidaşıyla yaptığı toplantıda bu husustaki niyetini açıklamıştı.

TRUMP GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE BÜYÜK JEST

ABD Başkanı Donald Trump ve Kim Jong-un arasında dikkatle beklenen toplantının da 12 Haziran’da Singapur’da yapılması düşünülüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Pyongyang gezisinden boş dönmedi ve Çarşamba günü Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un dün serbest bıraktığı üç Amerikalı mahkumu da yanında ülkelerine geri getirdi. ABD Başkanı Donald Trump ve First Lady Melania Trump da onları almaya gitti.

Burada Kim Jong-un'a teşekkür eden Trump, “Açıkça konuşalım, bunun olacağını tahmin etmiyorduk fakat oldu. Bu gece üç gerçekten harika insan için özel bir gün” dedi. Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan temizlenmesin en gurur duyacağı kazanımı olacağını açıklarken, Kim'in devletini 'gerçek dünya'ya kazandımak istediğine inandığını açıkladı.

ABD- KUZEY KORE ARASINDA İLK SOMUT ADIM

Tutukluların serbest kalması, ABD-Kuzey Kore arasındaki ilk gerçek adım olma niteliği taşıyor.

Son olarak dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, nükleer silahları durdurması halinde Kuzey Kore'nin ekonomisine yardımcı olmayı arzuladıklarını duyurdu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal