Kuzey Kore Güney Kore Barışı: Bu İlk Zirve Değil

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerinin, 1950-1953 yıllarında yapılmış olan Kore Savaşı'ndan bu yana üçüncü kez zirve düzenlediği aktarıldı.

27.04.2018-09:21 - (Son Güncelleme: 27.04.2018-09:29) Kuzey Kore Güney Kore Barışı: Bu İlk Zirve Değil

ZİRVE DİPLOMATİK GÖRÜŞMELER SAYESİNDE GELDİ

İki ülke liderlerinin 1950-1953 yıllarında yapılmış olan Kore Savaşı'ndan bu yana üçüncü kez düzenlediği zirvede Kim Jong-un, Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olarak tarihe geçti.

Kuzey Kore lideri Kim'in yaptığı nükleer ve füze denemeleri ile hem Kore Yarımadası'nda hem de uluslararası toplumda büyük tepkiye neden olmuştu. Pyongyang yönetiminin geçen yıl eylül ayında yaptığı 6. nükleer deneme sonrası iki ülke arasındaki gerilim had safhaya çıkmıştı.

Kim Jong-un’un yılbaşı mesajının akabinde yakalanan olumlu atmosfer Güney Kore'deki PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları'nda diplomatik görüşmelere dönüşmüş ve Güney Kore ile Kuzey Kore arasında yürütülen diplomatik görüşmelerle bugün Kim-Moon zirvesinin yapılması kararı alınmıştı.

Kuzey Kore ve Güney Kore, 2000 ve 2007'de düzenlenen zirvelerde de kalıcı barışı sağlamak ve nükleerden vazgeçmek amacı ile anlaşmış fakat herhangi bir sonuç alınamamıştı.

Kim Jong-un’un, Moon ile buluşmasının sonrasında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'la da gelecek ay görüşmesi planlanıyor. 

"BUNDAN BÖYLE UYKUNUZU BÖLMEYECEĞİM"

Yerel saate göre 12.00'de biten ilk turun ardından ayrı ayrı öğle yemeği yiyen taraflar, öğle arasından sonra tekrar bir araya gelerek birlikte ağaç dikme töreni icra edecek. Diğer taraftan görüşmeyle ilgili açıklama yapan Güney Kore tarafına göre Kim, Moon'a "Füze denemeleri sebebiyle sürekli erken uyandığınızı duydum. Bundan böyle uykunuzu bölmeyeceğime söz veriyorum" dediği kaydedildi. Kim öte yandan daha sık görüşmeleri gerektiğini ifade edip birlikte daha iyi bir dünya inşa etme çağrısı yaptı. Ayrıca Kim Güney Kore'nin başkenti Seul'ü ziyaret sözü de verdi. Moon da Kim'e kız kardeşinin Güney Kore'de 'ünlü' biri olduğunu ve kutsal kanul edilen Paekdu Dağı'na çıkmak istediğini dile getirdi.

Son Dakika DÜnya Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal