Kuzey Kıbrıs Başbakanı Tatar: Türk Ordusu Adadan Çekilse Çatışma Doğabilir

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, Türk ordusunun adadan çekilmesi durumunda bölgede çatışma çıkabileceğini belirtti

01.06.2019-12:41 - (Son Güncelleme: 01.06.2019-13:00)

Kuzey Kıbrıs’ta yeni hükümetin kurulmasından sonra açıklamalarda bulunan Başbakan Ersin Tatar, adadaki Türk askeri varlığının, adadaki barışı ve güvenliği sağladığını belirterek “Türkiye, barışın teminatıdır. Türk ordusu adadan çekilirse gerçek anlamda çatışma çıkabilir” ifadelerini aktardı.

Bir yandan Doğu Akdeniz'de doğalgaz arayışlarında yaşanan gerilim hızla yükselirken diğer yandan ABD’nin Güney Kıbrıs’a karşı silah ambargosunu kaldırma hazırlıkları devam ederken, Kuzey Kıbrıs’ta hükümet değişikliği meydana geldi.

15 ay süren koalisyon hükümetinin bozulmasından sonra, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Halkın Partisi (HP) yeni koalisyon hükümetini kurdu. Kurulan hükümetle beraber, Kıbrıs meselesinin çözümü, doğalgaz aramaları ve doğal zenginliklerin paylaşımı gibi kilit noktalara ilişkin gözler Kuzey Kıbrıs’a çevrildi.

‘TÜRK ORDUSU ÇEKİLİRSE GERÇEK ANLAMDA BİR ÇATIŞMA ÇIKABİLİR’  

Kuzey Kıbrıs’taki Türk askeri varlığının, adadaki barış ve güvenliğin kaynağı olduğunu belirten Tatar “Zorla birleştirme çabaları da çatırdamaya neden olur. Hele hele, Türk ordusu çekilirse o zaman gerçek anlamda çatışma doğabilir. Türk ordusunun burada barışı koruması, güvenliğimizi koruması, garantör bir ülke olarak burada bulunması bizim için barışın teminatıdır. Tabii, Rum tarafı bunları anlamayıp kendi aynı siyasetini sürdürüyor çalışıyor.

Özellikle Avrupa Birliği’ne girdikten sonra konuyu istismar ediyorlar ve ‘Avrupa Birliği içerisinde başka bir devletin garantörlüğü söz konusu olamaz, günün sonunda buradan çıkıp gitmesi lazım, bizim de Avrupa Birliği içerisinde federal ya da başka bir modelle Avrupa Birliği’nin tam üyesi olmamız lazım’ ifadeleri tekrarlıyorlar. Biz ise ‘Kuzey Kıbrıs olarak Avrupa Birliği’ne girelim’ diyoruz fakat Türkiye’den de kopmak istemiyoruz. Çünkü Türkiye bizim mal ve can güvenliğimizi koruyan ülkedir, bizim anavatanımızdır” sözlerini aktardı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal