Kurgulanmış ABD Seçimleri

3 Kasım ABD seçimleri yaklaşmakta medya ve kitle iletişim araçları manipülasyon için hazır durumda Demokrat Parti Adayı Joe Biden bu anlamda önemli çalışmalar yapıyor. Trump ise geride kalmamak için elinden geleni yapacağı gözüküyor.

01.10.2020-12:00 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-12:01) Kurgulanmış ABD Seçimleri

Haber365 Özel Haber/ Hasan Birgül

 3 Kasım’da gerçekleşicek ABD seçimleri öncesinde de fake news ve manipülasyon konusu Amerikan iç kamuoyu ve dünyada yoğun biçimde tartışılmaya başlandı. Demokrat aday Biden ve yardımcısı Kamala Harris isimleri üzerinden özellikle Facebook, YouTube ve Twitter’da manipülatif içeriklerin hazırlandığı ve dolaşıma girdiği iddia edilmektedir. Seçimler öncesinde internet platformları üzerinden güçlendiği ve radikalleşme eğilimlerinin arttığı da bir sorun olarak anlaşılmaktadır.

 

ALGI SAVAŞININ DÜNÜ BUGÜNÜ

Medyanın tek taraflı bilgi akışı ve içeriğin filtrelenmesi sürecindeki formel bürokrasi bir anlamda iktidarı sahiplenmek isteyen aktörlerin işlerini de kolaylaştırmıştır. Zira medyaya sahip olan aktörler içeriği diledikleri biçimde üretmekte ve kendi pozisyonlarının öncülüğünü sahip olduğu araçlar ile tahkim etmektedirler.

Küresel medya ve algı 2000’lerin ortasından itibaren aktifleşerek önemli  bir değişim söz konusu olmuştur. İnternet tabanlı yenilikler interaktif medya verilerinin varlığını mümkün kılmıştır. Geleneksel medya ortamını tehdit ettiği gibi çeşitlendiren bir gelişme olan bu durum iki yönlü bir sonuç ortaya çıkartmıştır.

İlki görsel,ikinici ise yazılı TV, gazete gibi araçların varlığını sürdürmesi. Eksen olarak gündem oluşturma da form değiştirmiş ve çeşitlenen medya ortamı ile birlikte yeni yöntemler almıştır. Örneğin bugün gündem gazetede çıkan bir haberden daha ziyade sosyal medya ortamlarında üretilen söylemlerle belirlenmekte ve kitleler bu tip araçlar üzerinden manipüle edilmesi çok net bir şekilde gözleniyor.

Kitle iletişim araçlarının tarihin hemen her döneminde manipülasyon amaçlı kullanımlarına tanıklık ettik. Örneğin Almanya totaliter bir devlet olarak radyo, gazete ve özellikle sinemadan ciddi biçimde fayda elde etmiştir.

1942'de kurulmuş United States Office of War Information birimi ile iki savaş arasındaki dönemde hem iç kamuoyunda hem de dışarıda bilgiyi kontrol etmek istemiş, bir yandan üretilen karşı söylemler ile mücadele ederken diğer yandan dış kamuoyundaki bilgiyi kendi istediği biçimde kontrol etmeyi amaçlanmıştır.

DİJİTAL MÜDAHALE VE SEÇİM

Politikadan sağlık haberlerine, teknolojiden gündelik yaşantımıza kadar her alan dijitalleşme tartışmalarının etkisindedir.ABD 2020 seçimlerine bu doğrultuda giriyor. Seçimlerin manipüle edilmesi ve seçmen tercihlerinin yönlendirilmesi konusu da bunlardan birisi olarak karşımıza etkili bir şekilde çıkıyor.

Cambridge Analytica adlı şirketi hiç duydunuz mu? Uygulama aracılığıyla Facebook’tan kişisel verilerin alınması ve sonrasında bu veriler ile seçmen tercihlerini yönlendirmesi girişimi 2016 ABD başkanlık seçimleri ile medyaya taşınmıştır.  Brexit ve diğer AB üyeleri ile birlikte Türkiye’deki seçim dönemlerinde de internet tabanlı mecralar üzerinden manipülasyon yapıldığı net bir şekilde görülmektedir.

Amerikan seçimleriyle beraber  fake news ve manipülasyon konusu Amerikan iç kamuoyunda yoğun biçimde tartışılmaktadır. Demokrat aday Biden ve Başkan Donald Trump hergün adeta dosya çıkarıyor. Ve bir anda paylaşıma girip internet mecrasında hareketlendiriyor. Joe Biden bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor ekibiyle zaten yüklü miktarda fon alıyor. ActBlue sayesinde bu çok rahat gerçekleşiyor. 

Medyaya göre Biden seçimi kazandı gözüküyor ama Trump bence 2016'daki gibi süpriz yapması muhtemel. 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal