Kovid-19 Nedeniyle Vizonlar Uyutulacak

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını devam ederken, tüm dünyada çeşitli tedbirler alınıyor. Yeni tip koronavirüs sebebiyle Danimarka’da mutasyona uğrayan vizonların uyutulması kararı alındı. 

05.11.2020-13:22 - (Son Güncelleme: 05.11.2020-13:16) Kovid-19  Nedeniyle Vizonlar Uyutulacak

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle birçok tedbir alınmaya devam ediyor. Bir yeni tedbir ise Danimarka’da vizonları uyutmak olacak. Danimarka çiftliklerinde yetişen 15-17 milyon civarı vizonun, mutasyona uğraya Kovid-19 nedeniyle uyutulacağı aktarıldı.

Sosyal mesafeye uygun şekilde düzenlenen basın toplantısına, Danimarka Başkanı Mette Frederiksen, Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, Gıda Bakanı Mogens Jensen, Ticaret Bakanı Simon Kollerup, Devlet Serum Enstitüsü Direktörü Kaare Mölbak ve Emniyet Genel Müdürü Thorkild Fogde katılım sağladı. Dışişleri binası Eigtveds Pakhus’da gerçekleştirilen basın toplantısında Başbakan Frederiksen, yeni tip koronavirüsün, Danimarka’nın çiftliklerinde yetiştirilen vizonlarda mutasyona uğradığını aktararak, vizonlardan insanlara Kovid-19 bulaştığını aktardı.

Vizonlarda mutasyona uğrayan virüse karşı uygulanan antikor tedavisinin gücünün azaldığını belirten Frederiksen, ‘Danimarka'da çiftliklerdeki tüm vizonlar uyutulacak. Damızlık vizonlar da dahil. Bu zorunlu bir karar.’ ifadelerini kullandı. 

Mutasyona uğramış olan, yeni tip koronavirüsün, özellikle Kuzey Jylland bölgesinde, vizonlarda 12 kez tespit edildiğini açıkladı. Danimarka Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, mutasyona uğrayan bu virüsün insan sağlığı ve geliştirilen aşılar için tehlike olduğunu belirtti. Heunicke, mutasyona uğradığını tespit ettikleri bu virüsle ilgili,  Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve AB Komisyonunu bilgilendirdiklerini aktardı.

KÖPEKLER TAŞIMIYOR

Devlet Serum Enstitüsü Direktörü Kaare Mölbak, virüsün mutasyona uğraması sonucunda, normal virüste uygulanan antikor tedavisininin uygulanmasının sonuç vermediğini aktardı. Mölbak, vizonların uyutulmaması ihtimalinde, hem ülke hem küresel sağlığın risk altına gireceğini aktardı.  

Ayrıca kedilerin de koronavirüse yakalanabileceğini belirten Mölbak, salgını vizonlar kadar yaymayacağını ve köpeklerin bu virüse karşı reseptörlerinin olmadığını, salgını taşıma ihtimalinin bulunmadığını belirtti. 

Danimarka Ticaret Bakanı Simon Kollerup, vizon çiftliği olan vatandaşlara ekonomik destek sağlanacağını belirtirken, Emniyet Genel Müdürü Thorkild Fogde da vizonların en kısa sürede uyutulmaya başlatılacağını açıkladı.

Yapılan toplantıda, mutasyona uğrayan Kovid-19’un ‘Cluster-5 virüs’ olarak isimlendirdiği aktarıldı.

1000’i aşkın vizon çiftliği olan Danimarka’da, yıl içinde yaklaşık 13 milyon vizon derisi üretiliyor. 2019 senesinde 4,9 milyar Danimarka Kronu (yaklaşık 6,5 milyar lira) kadar değere sahip vizon derisinin ihracının gerçekleştiği biliniyor. Vizon derisi, ihraç edilerek Danimarka’nın ekonomisine yüzde 3,9 katkısı olmakta.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal