Kosova Ulusal Ordu Kuruyor

Avrupa’nın en yeni bağımsız devleti Kosova, ulusal bir ordu kurma kararı için oy kullandı.

19.10.2018-12:22 - (Son Güncelleme: 19.10.2018-12:18) Kosova Ulusal Ordu Kuruyor

Sırp azınlık hareketin yasadışı olduğunu söylemesine rağmen, Avrupa’nın en yeni bağımsız devleti olan Kosova, Perşembe günü 5.000 kişilik ulusal bir ordu kurma kararı için oy kullandı. Belgrad'ın desteğiyle Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırp milletvekilleri, ulusal bir ordunun oluşturulmasının anayasada bir değişiklik gerektirdiğini söyleyerek engellediler.

Ancak Kosova hükümeti tarafından desteklenen ve Perşembe günü meclis seçimleriyle onaylanan üç yasa, hafif silahlı Kosova Güvenlik Gücü (KSF) ‘nün ulusal bir ordu haline gelmesini kolaylaştırdı. Yasa meclisten 98 'in onayla geçmesine rağmen meclisin 11 Sırp milletvekili tarafından boykot edildi. Hükümet önümüzdeki birkaç gün içinde ikinci bir oylama gerektiğini söyledi. Başbakan Ramuş Haradinay, oylamadan önce yaptığı konuşmada, "Üç yasanın da tek bir amacı var: Kosova'nın toprak bütünlüğünü ve Kosova'daki tüm toplulukların vatandaşlarını korumak.’’ açıklamasını yaptı.

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden 1,8 milyonluk Balkan toprakları, savaşın bitiminden yaklaşık yirmi yıl sonra hala 4.000 kişilik NATO askeri tarafından korunuyor.

NATO, Haziran 1999'da Sırp güçlerinin Yugoslavya'nın dağıtmasından sonra etnik Arnavut sivillerinin öldürülmesi ve sınır dışı edilmesinin durdurulması için olaya el atmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal