Katar: Libya'da Tek Çözüm Yolu Meşru Hükümet

Katar Dışişleri Bakanı, Libya’da yaşanan krizin çözüme kavuşturulması için tek yolun meşru hükümeti desteklemek olduğunu açıkladı.

09.07.2020-09:32 - (Son Güncelleme: 09.07.2020-11:08) Katar: Libya'da Tek Çözüm Yolu Meşru Hükümet

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, BM Güvenlik Konseyinde video konferans yoluyla düzenlenen ana gündem maddesi Libya olan oturuma katıldı.

İki gündür Libya'ya ilişkin Fransa, Rusya, ABD ve Almanya'dan açıklamalar gelirken bir açıklama Katar'dan geldi.

Al Sani, buradaki konuşmasında, ‘Libya krizinin tek çözüm yolunun meşru hükümeti desteklemek ve Suheyrat Anlaşması, BM Güvenlik Konseyi kararları ile Berlin Konferansı'nın sonuçlarını uygulamak olduğu kesinleşmiştir’ diye konuştu.

Birleşmiş Milletlerin Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni tanıdığını belirten Sani, ‘Bazı ülkeler başlangıçta bu anlaşmayı destekledi, ancak sonra hükümete karşı muhalif gruplara destek vererek bu anlaşmayı ihlal etti’ diye konuştu.

Libya’da yaşanan çatışmaların sona ermesi için Fas’ın Suheyrat şehrinde 2015 yılında düzenlenen toplantıda alınan kararlar doğrultusunda Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti meşru tanınmıştı. Bu kararları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kabul etmişti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Libya'da ateşkesin kalıcı olarak sağlanması adına bu yılın Ocak ayında konferans yapılmıştı.

RUSYA: HAFTER ATEŞKESE HAZIR

Dün Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya'da yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi gerektiğini dile getirmiş, Hafter'in ateşkes imzalamak için hazır olduğunu fakat Trablus hükümetinin buna yanaşmadığını açıklamıştı.

Lavrov, bunun yanı sıra Türkiye ve Rusya'nın Libya'da ateşkes sağlamak için çalıştığını söylemişti. 

TÜRKİYE: HEM ATEŞKES ÇAĞRISI YAPIYOR HEM SALDIRILARI SÜRDÜRÜYOR

Dün aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Libya'yla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Kalın, Hafter tarafının geçtiğmiz yıl imzalanan Abu Dabi Anlaşması'ndan beri, tüm anlaşmaları ihlal ettiğine dikkat çekerek, bir yandan ateşkes çağrısı yapan tarafın aynı zamanda bombardımana devam etmesinin gerçek niyetlerini ortaya koyduğunu belirtti.

Türkiye'nin meşru hükümeti desteklemeye devam edeceğini belirten Kalın, yalnızca bu yılın ilk 6 ayında Hafter'in Libya'nın petrol ve doğal gaz yataklarını bloke etmesinden dolayı Libya'nın ulusal kaybının 5 milyar doları geçtiğini belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal