Katar Krizinin Ana Nedeni Belli Oldu

8 ülke beklenmedik ve sert bir kararla Katar'a karşı yaptırımlara başlayarak diplomatik ilişkilerini kesti. Katar'a yönelik suçlama iddiası ise teröre destek ve İran'la işbirliği idi fakat daha başka bir neden daha var.

06.06.2017-11:46 - (Son Güncelleme: 06.06.2017-11:47) Katar Krizinin Ana Nedeni Belli Oldu

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesinden sonra, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya, Maldivler ve Mauritius, Katarla olan diplomatik ilişkilerini bitirdi.

8 ülkenin de ortak sebebi Katar'ın terörü desteklediği ve İran ile işbirliği olarak bildirildi fakat uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre Katar'a yönelik verilen bu ani ve sert kararların gerisinde daha başka neden yatıyor.

EN BÜYÜK DOĞALGAZ KAYNAKLARINDAN BİRİNE SAHİP

Dünyanın en büyük doğalgaz kaynaklarından birine sahip olan Katar ile İran'ın 2013'den 2017’ye kadar ilişkileri iyi durumda. Bu durum ABD ve Suudi Arabistan'ı etkilemekteydi zira 2013'te kurulan bu ortaklık bölgedeki dengeleri değiştirmesi muhtemeldi.

SETA'dan Sadık Ünay'ın yorumuna göre, ise İran ve Katar’ın dünyanın en büyük doğalgaz sahasını üretime açma kararı, bölgedeki krizi tetikleyen nedenlerden birisidir.

SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ İHRACATI

Katar bugün dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatçısıdır. Yaşanan krizin dünyada LNG piyasalarını sarsması beklenmektedir. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Katar'dan düzenli olarak aldığı LNG'yi durdurup durmayacağı henüz net değildir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal