Japonya Başbakanı'ndan Türk Halkına Mesaj

Japonya Başbakanı Abe, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılış töreninde konuştu.

21.05.2020-16:25 - (Son Güncelleme: 21.05.2020-16:01) Japonya Başbakanı'ndan Türk Halkına Mesaj
Japonya Başbakanı Abe, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılış töreninde konuştu. Japonya Başbakanı Abe Şinzo, isminde, sağlığı simgeleyen çam ağacı ile Japonya'nın sembolü sakurayı taşıyan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin, İstanbul halkına sonsuza kadar sağlık ve esenlik getirmesini istedi.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Japonya Başbakanı Abe'nin videolu konferansla katıldığı açılış töreninin peşinden tam kapasiteyle açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçtiğimiz gün yaptıkları telefon konuşmasının peşinden tekrar bir arada olmaktan duyduğu sevinci belirten Abe, o konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kendisini Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılış törenine videolu konferansla katılmak üzere davet ettiğini ifade etti.

Abe, "Sayın Erdoğan'ın bu nazik daveti bana, bundan 7 yıl önce İstanbul'u ziyaret edip, Japon-Türk dostluğunun simgesi olan Marmaray'ın açılış törenine Sayın Erdoğan ile birlikte katıldığımı hatırlattı." şeklinde konuştu.

Küresel problem olan coronavirüs pandemisi sebebiyle İstanbul'u ziyaret ederek tören yerinde olamadığını fakat video konferansla da olsa katılmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Abe, "Ne kadar uzakta olsam da kalbim Sayın Erdoğan ve sevgili Türk halkıyla beraberdir." diye konuştu.

"HASTANENİN, İSTANBUL HALKINA SAĞLIK VE ESENLİK GETİRMESİNİ DİLİYORUM"

Abe, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin, Japon firması Sojitz Cooperation ve Türkiye'deki Rönesans Holding'in, kamu-özel sektör iş birliğiyle inşa ettiği, en son teknolojiyle donatılan, Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olduğunun altını çizdi.

Esasen haziranda açılması planlanan hastanenin, coronavirüs salgını sebebiyle, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın talimatıyla beklenen tarihten önce açılmasına karar alındığını ve bir bölümünün, coronavirüs tespit edilen hastaların tedavisinde kullanılmaya başlandığını anımsatan Abe, "Böylece, bir Japon firmamızın, Türkiye'nin yeni tip coronavirüs salgınıyla mücadelesine sağlık ve tıp alanında katkıda bulunmuş olmasını büyük bir sevinçle karşılıyorum." dedi.

Abe, Erdoğan'ın, hastaneyi "Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi" olarak isimlendirdiğini anımsatarak, "Sağlık ve enerjiyi andıran çam ağacıyla, Japonya'nın sembolü olan sakura, yani kiraz çiçeğini isminde bulunduran bu hastanenin İstanbul halkına sonsuza dek sağlık ve esenlik getirmesini diliyorum." şeklinde konuştu.

Abe, şu sözlerini ifadelerle sürdürdü:

"Günümüzde tüm dünya yeni tip coronavirüs salgınıyla mücadele etmektedir. Bu zor günlerde Türk hükümeti ve Türk halkının, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın güçlü liderliği altında, tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gibi tıbbi çalışmalar başta olmak üzere, çeşitli tedbirlerle yeni tip coronavirüs salgınıyla mücadele etmek için seferber olmalarına gönülden saygı duyuyorum. Alınan tedbirlerin neticesi olarak Türkiye'de vaka sayısının oldukça azalabildiği ve vefat oranının da düşük tutulabildiğinden dolayı, 4 Mayıs tarihinde, normalleşme planının açıklandığını biliyorum."

"AVİGAN İLACINI TÜRKİYE'YE DE BAĞIŞLIYORUZ"

Virüsle mücadele etmek için uluslararası iş birliğinin temin edilmesinin oldukça önemli olduğunu belirten Abe, bilhassae, tedavi edecek yeni bir ilaç ve aşının geliştirilmesinin, bu ilaç ile aşıya adil bir şekilde ulaşılmasının temin edilmesinin ve gelişmekte olan ülkelere yardım eli uzatılması gerektiğinin altını çizdi.

Abe, "Japonya'da geliştirilen ve corona virüs tedavisi için bir umut olabileceği düşünülen Avigan ilacından bahsedersem, insani bakımdan bu ilacı arzu eden ülkelere bağışlayarak klinik araştırmaları geliştireceğiz. Bu çerçevede, Avigan ilacını Türkiye'ye de bağışlıyoruz. Ayrıca Türkiye'nin duyduğu ihtiyaca binaen, uluslararası örgütlerle iş birliği yaparak, sağlık ve tıbbi alanda çalışanlara teknik destek ve malzeme bağışı sağlayacağız." dedi.

G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi Video Konferansı'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gelişmekte olan ülkelere yardım eli uzatmanın ehemmiyetini teyit ettiklerini aktaran Abe, "Kendi ülkesinde yeni tip corona virüs salgınıyla mücadeleye devam ederken, Orta Doğu ve Afrika bölgelerindeki 60'tan fazla ülkeye de yardım elini uzatan Türkiye'ye derin saygı duyuyorum." diye konuştu.

Abe, Japonya'nın, virüsten etkilenen gelişmekte olan ülkelere destek olmak için tıbbi malzeme bağışı ve teknik iş birliği aracılığıyla, sağlık sistemlerini kuvvetlendirmeye ve ekonomik etkinliklerin canlandırılması için de kredi paketleriyle destek olmaya istekli ve hazır olduğunu belirterek, "Çeşitli alanlarda Türkiye ile de iş birliği yapmak isteriz." şeklinde konuştu.

Bundan sonra bir müddet, her iki ülkenin en öncelikli konusunun salgınla mücadele olduğunun altını çizen Abe, vaziyet sakinleştiğinde ikili münasebetlerin daha da kuvvetlenmesi için beraber çalışılacağını dile getirdi.

2020'nin, Türkiye ve Japonya dostluğunun temeli olan Ertuğrul Fırkateyni Faciasının 130. sene olduğunu da söyleyen Abe,2020'deki anma merasimlerinin salgın sebebiyle ertelendiğini belirtti.

"Ertuğrul Fırkateyni Faciası, dostluğumuzun kaynağıdır." diye konuşan Abe, anma töreninin, coronavirüs buhranının peşinden gerçekleşeceğini belirtti.

Abe, ifadelerini şu sözlerle sonlandırdı:

"Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin, Japonya ile Türkiye'nin içimizi ısıtan sımsıcak dostluğunun yeni bir simgesi olmasını diler, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin daha da gelişmesini temenni ederim. Teşekkür ederim."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal