İtalya'da Siyasi Kriz! Hükümet Kurulamıyor

İtalya'da 4 Mart gününde yapılan ve hiçbir parti veya ittifakın hükümet kurmaya yetecek çoğunluğa ulaşamadığı seçimin sonrasında başlayan siyasi istikrarsızlık sürüyor.

03.05.2018-23:41 - (Son Güncelleme: 03.05.2018-23:35) İtalya'da Siyasi Kriz! Hükümet Kurulamıyor

İtalyan ANSA ajansının yaptığı habere göre, iktidarın büyük müştreği ve seçimlerden 3. sırada çıkan Demokrat Parti'nin (PD) geçici lideri Maurizo Martina, yönetim kurulu toplantısında, parti yönetimine "PD ile sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) arasında hükümet kurma girişiminin bittiğini" duyurdu.

PD'nin merkez sağ ittifakı veya aşırı sağcı Lig partisi önderliğindeki bir hükümeti desteklemesinin "imkansız" olduğunu belirten geçici lider Martina, seçimlerin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hükümetin kurulamadığı İtalya'nın erken seçim tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Diğer yandan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı basın açıklamasında, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın 7 Mayıs Pazartesi günü hükümetin kurulmasına dair görüşmelere devam edeceği ve hem siyasi taraflarla hem de Cumhuriyet Senatosu ve Temsilciler Meclisi başkanlarıyla aynı gün müzakere edeceğini ifade etti.

HÜKÜMET KURMA ÇABALARI

Cumhurbaşkanı Mattarella, nisan ayının ilk iki haftası hükümet kurma vazifesini vereceği tarafı belirlemek için meclisteki siyasi partilerle birinci ve ikinci tur müzakereler yapmıştı. Cumhurbaşkanı Mattarella, müzakerelerin neticesinde siyasi tarafların hükümetin kurulmasına dair herhangi bir ilerleme kaydetmediğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Mattarella, nisan ayının 3. haftası Senato Başkanı Maria Elisabetta Alberti Casellati'yi merkez sağ ile 5 Yıldız Hareketi arasında hükümet kurma ihtimali olup olmadığını tespit etmesi için görevlendirmişti fakat Casellati temaslarından bir netice alamamıştı.

Cumhurbaşkanı Mattarella, geçen hafta da sistem karşıtı sol görüşlü 5 Yıldız Hareketi ile mevcut hükümetin büyük müştereği merkez sol görüşlü Demokrat Parti arasında hükümet kurma ihtimali olup olmadığını belirlemesi için Temsilciler Meclisi Başkanı Roberto Fico'yu görevlendirmişti. Fico, Mattarella'ya temasları sonucunda taraflar arasında diyaloğun başladığını ve kesin sonucun PD yönetim kurulu toplantısının ardından belli olacağını bildirmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal