İşviçre Suriye'ye Kimyasal Silah Yapımında Kullanılan Madde Sattı

İsviçre'de bir özel şirketin, Suriye'ye, resmi makamların izniyle sarin gazı yapımında kullanılabilen 5 ton izopropanol kimyasalı sattığı öğrenildi.

25.04.2018-20:01 - (Son Güncelleme: 25.04.2018-20:58) İşviçre Suriye'ye Kimyasal Silah Yapımında Kullanılan Madde Sattı

İsviçre Devlet Ekonomi Sekreterliğinden (SECO) RTS'ye yapılan açıklamada, Suriye'ye yasaklı madde satıldığı teyit edildi.

SECO açıklamasında, Suriyeli alıcı firmanın "özel bir ilaç firması" olduğu ve firmanın "o zaman da şimdi de Esed rejimiyle bir ilişkisi olduğuna dair bir işaret görülmediği" açıklandı.

YASAKLI KİMYASAL MADDE GÖNDERDİLER

İsviçre'nin Avrupa devletlerinin Suriye'ye karşı uyguladığı yaptırımlara uyumlu hareket ettiği ifade edilen açıklamada, 2014 yılında izopropanol maddesinin ihracının önünde yasal bir engel olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, aynı kimyasal maddenin bugün Suriye'ye satılmasının ise Esed’in yaptığı kimyasal silah kullanımından dolayı mümkün olamayacağı belirtildi.

Dİğer yandan, İsviçre Senatosu Güvenlik Politikası Komisyonu'nun da yasaklı kimyasal madde ihracının tüm yönleriyle aydınlatılması için çağrıda bulunduğu bilgisine ulaşıldı.

BELÇİKA ŞİRKETLERİNE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

Geçen hafta Belçika'da üç şirketin, gerekli yasal izinleri almadan Esed’e kimyasal silah yapımında kullanılabilecek yasaklı kimyasal madde sattığı iddia edildi.

Belçika'nın önde gelen Knack dergisinde yer alan haberine göre, Belçika gümrük görevlileri üç şirket hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Derginin haberinde, 2014-2016 seneleri arasında üç Flaman şirketin izin almadan Suriye'ye 24 kez kimyasal madde sevkiyatı yaptığı iddia edilmişti.

DOĞU GUTA'YA KİMYASAL SALDIRI

Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki sivil insanlara 7 Nisan tarihinde düzenlenen kimyasal silah saldırısında 78 kişi hayatını kaybetmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal