İsrail'in Siyonist Yasasına 'Irkçı' Tanımlaması

İsrail Parlamentosu (Knesset), "İsrail'i Yahudi halkının ulusal devleti" olarak niteleyen milliyetçilik kanun tasarısının hazırlık okumasını onayladı. Yasaya tepkiler gecikmedi.

01.05.2018-22:43 - (Son Güncelleme: 01.05.2018-22:40) İsrail'in Siyonist Yasasına 'Irkçı' Tanımlaması

 İsrail Parlamentosu Basın Ofisi'nden yapılan yazılı basın açıklamasında, "İsrail'i Yahudi halkının ulusal devleti" olarak tanımlayan milliyetçilik kanun tasarısının 64 evet, 50 hayır oyuyla ilk okumasının yapıldığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada, kanun tasarısında, "İsrail'in, Yahudi halkının ulusal vatanı olarak konumunun ve Yahudi halkının vatanlarında kendi kaderini tayin hakkının pekiştirildiği", Kudüs'ün "İsrail'in başkenti" şeklinde tanımlandığı ve resmi dilin İbranice olarak kararlaştırıldığı ifade edildi.

Yasa ayrıca İbrani takvimin resmi takvim olmasını, bağımsızlık günü ve Yahudi bayramlarının da resmi tatil ilan edilmesini öneriyor.

Tasarının hazırlanmasının da önemli rol vekillerden Avi Dichter yasanın "gelecek nesillere bıraktıkları bir güvence belgesi" olduğunu iddia etti.

‘IRKÇI’ YASA TASARISI

Knesset'teki Arap milletvekili Ahmed et-Tibi ise tasarıya sert bir şekilde tepki göstererek, "ırkçı" tanımlamasını yaptı.

Arap Tibi, "Tasarı, iki tür vatandaşı öngörüyor. Hakları bulunan Yahudiler ile kalmalarına izin verilen ancak hakları bulunmayan diğer grup. Ayrıca tasarı sadece Yahudilere yaşayacakları köyleri belirliyor. Bu ırkçılık değilse ırkçılık ne demek bilmiyorum’’ diyerek yasayı eleştirdi.

Arap milletvekili Hanin Zubi de yaptığı yazılı basın açıklamasıyla "İsrail, 70 yıldır demokratik bir devlet değil, Yahudi devleti olmayı seçtiğini"  öne sürdü.

İsrail'in kanun tasarısıyla tüm Yahudilerin temsilcisi gibi kendisini diretmeye çalıştığını ifade eden vekil Zubi, İsrail'in dünyadaki Yahudiler adına karar alamayacağını, sadece Siyonistlerin hamisi olabileceğini belirtti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal