İsrail-BAE Arasında İlk Ticari Uçuş Yapıldı

ABD'li ile İsrailli yetkililerin kullandığı uçak, İsrail'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne ilk ticari seferi için kalkış yaptı. Tel Aviv’den kalkan uçakta İsrailli görevliler, ABD Başkanı Trump’ın damadı Kushner ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien’ın olduğu ifade edildi.

31.08.2020-13:56 - (Son Güncelleme: 31.08.2020-13:39) İsrail-BAE Arasında İlk Ticari Uçuş Yapıldı
Uçağa konulan ad ise, 'Kıryat Gat'. Kıryat Gat; Gazze'ye bağlı Al Faluja ve el-Manshiyye köylerinin enkazı üstüne inşa edilen bir kent. Uçağa bu adın konulması anlaşmanın ne anlama geldiğini gösteriyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail arasında ABD’nin arabuluculuğu ile gidilen ‘normalleşme anlaşmasının’ sonrasında 2 ülke arasındaki ilk ticari sefer başladı.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’den kalkan uçakta İsrailli görevliler ile beraber ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’ın da olduğu kaydedildi. Kalkış yapan uçağın Abu Dabi’ye iniş yapacağı belirtilirken; görevliler arasında yapılacak müzakerelerde 2 ülke arasındaki iş ortaklığının artırılma yollarının değerlendirileceği kaydedildi.

BAE-İSRAİL ANLAŞMASI NEDİR?

ABD’nin arabuluculuğu ile imza atılan anlaşma çerçevesinde Orta Doğu’da barışın sağlanacağı ve bölgedeki potansiyelin önünün açılacağı öne sürülüyor.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), BAE ve İsrail'in normalleşme anlaşmasını Filistinlilerin sırtına saplanmış bir bıçak olarak nitelendirmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konu olan anlaşmanın 2 devletli çaresi yok etmeye yönelik bir anlaşma olduğuna vurgu yaptı.

İSRAİL’LE ANLAŞMAYA İMZA ATAN 3. ÜLKE OLDU

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos tarihinde İsrail ve BAE'nin 'ilişkilerini tamamen normalleştirmek' için anlaştıklarını açıklamıştı.

ABD, İsrail ile BAE adına gerçekleştirilen ortak açıklamada, İsrailli ile BAE'li görevlilerin önümüzdeki haftalarda toplanarak yatırım, turizm, doğrudan uçuşlar, güvenlik, kültür, telekomünikasyon, enerji, teknoloji, sağlık, çevre, kültür karşılıklı elçiliklerin açılması meselelerinde ikili anlaşmalara imza atacağı aktarılmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 1979 yılında Mısır’ın, 1994 yılında da Ürdün’ün peşinden İsrail ile normalleşme anlaşmasına imza atan 3. Arap ülkesi oldu.

İsrail'in BAE'ye uçacak uçağın adının anlamı ne?

İsrail'den BAE'ye hareket eden uçağın adı 'Kıryat Gat'. Kıryat Gat; Gazze'ye bağlı Al Faluja ile el-Manshiyye köylerinin enkazı üzerine inşa edilen bir kent. 1948 senesinde halk, göçe zorlanarak oradan çıkarılıyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal