İsrail Ürdün'ü Su Kesintisi Yapmakla Tehdit Ediyor

İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel, Kral Abdullah’ın Tel Aviv’le yaptığı barış anlaşmasıyla ilgili bir arazi ekini iptal etme kararına cevap olarak Ürdün’e su kesintisi yapmakla tehdit etti.

22.10.2018-12:07 - (Son Güncelleme: 22.10.2018-12:04) İsrail Ürdün'ü Su Kesintisi Yapmakla Tehdit Ediyor

İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel Pazartesi günü, Kral Abdullah’ın Tel Aviv’le yaptığı barış anlaşmasıyla ilgili bir arazi ekini iptal etme kararına cevap olarak Ürdün’e su kesintisi yapmakla tehdit etti. Ariel, yaptığı bir röportajda, Ürdün'ün İsrail hükümetinin ve çiftçilerin Ürdün'ün Baqoura ve Ghamr topraklarına eklenmesine izin veren 1994 barış anlaşmasını feshederse, Amman'a su tedarikinin haftada dört günden iki güne indirileceğini söyledi. Kral Abdullah kararını Pazar günü açıkladı ve “Baqoura ve Ghamr'ın Ürdün toprakları olduğunu ve Ürdün olarak kalacağını ve topraklarının üzerinde tam egemenlik uygulayacağını” söyledi. Ürdün, barış anlaşmalarına göre, İsrailli çiftçileri ve askeri yetkilileri bölgeye serbest erişim izni vermeyi kabul etti. Kral Abdullah Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'e kararını bildirdiğini söyledi. “Ülkemizde tam egemenliğimizi uyguluyoruz” dedi. "Bu bölgesel koşullardaki önceliğimiz, menfaatlerimizi korumak ve Ürdün ile vatandaşı için gerekli olan her şeyi yapmaktır." İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, "Ürdün, toprakları alma hakkını saklı tuttu" dedi ancak Ürdün ile "mevcut anlaşmayı uzatma olasılığı hakkında müzakerelere girmeyi" beklediğini söyledi. Bay Ariel, barış anlaşmasını yenilemek ve kralı ikna etmek için Bay Netanyahu'yu aradı ve “Ürdün’ün İsrail’e, İsrail’in Ürdün’e olan ihtiyacından daha çok ihtiyacı var.’’ dedi.

Baqura 1950'de İsrail tarafından ele geçirildi. Ürdün'ün güneyindeki Akabe yakınlarındaki Ghamr ise 1967 Arap-İsrail savaşında ele geçirildi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal