İspanya'daki Çalışma Sürü Bağışıklığı Stratejisini Çürüttü

İspanyol bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, Covid-19 pandemisine karşı mücadelenin bir yolu olarak sürü bağışıklığı stratejisinin uygulanması konusunda şüphe uyandırdı.

07.07.2020-12:56 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-13:48) İspanya'daki Çalışma Sürü Bağışıklığı Stratejisini Çürüttü

Kanda antikora rastlanması, kişinin coronavirüse yakalandığını ve bu hastalığa karşı bir bağışıklık geliştirdiğinin göstergesi.

Reuters haber ajansında verilen habere göre İspanya'da son üç ay içinde 70 bin kişiye test yapıldı.

Testlerin sonucunda salgının yayılması konusunda mayıstan daha farklı bir sonuç görülmedi.

İspanya'nın Avrupa'da Covid-19’un en fazla etkilediği ülkelerden biri olan İspanya’da coronavirüse sık rastlanan bölgelerde dahi virüse karşı bağışıklık geliştirilmediği ifade edildi.

Ülkede coronavirüs kaynaklı toplam vaka sayısı 250 bini, ölü sayısı ise 28 bini geçti.

Araştırma ekibinin lideri ve CNN'e demeç veren İspanya Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi yöneticisi Marina Pollan, "Bazı uzmanlar nüfusun yüzde 60'ında antikor tespit edildiğinde sürü bağışıklığının oluşmuş olacağını belirtse de o rakamın çok uzağındayız" ifadesini kullandı.

Avrupa Hastalık Kontrolü Merkezi ise CNN'e yaptığı açıklamada, 61 bini aşkın kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın, antikor geliştirilip geliştirilmediğini inceleyen en büyük araştırma olduğunu ifade etti.

11 Haziran'da Lancet dergisindeki İsviçre'de 2 bin 766 kişi ile gerçekleştirilen bir çalışmayla ilgili makalede de buna benzer sonuçlar verilmişti.

Bilim insanları da ABD ve Çin'de yapılan çalışmaların Covid-19’a sık rastlanan bölgelerde bile çoğunluğun virüse yakalanmadığını ortaya koyduğunun altını çizdi.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI NEDİR?

Daha önce yaşanan enfeksiyonlarda yapılan aşılarla birlikte nüfusun çoğunluğunun enfeksiyona karşı bağışıklık kazanmasının, bağışıklığı olmayan kişiler için de koruma sağlaması anlamına gelir.

Enfeksiyona karşı bağışık hale gelindiğinde hastalığın yayılma hızında düşüş yaşanır.

Nüfusta bağışıklığı olan kişilerin sayısı ne kadar fazlaysa, bağışıklığı olmayan kişilerin hastalığa yakalanma oranı da aynı oranda düşer. Belli bir düzeye ulaşıldığında da hastalık ortadan kalkar.

Sürü bağışıklığına en iyi örneklerden biri olarak çiçek hastalığını gösterebiliriz.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI UYGULAYAN ÜLKELER

Daha önce Hollanda ve İngiltere coronavirüs pandemisiyle mücadele sürecinde sürü bağışıklığı stratejisini izlemek istemiş, ancak bu stratejinin yüz binlerce insanın ölümüne yol açabileceğini gösteren raporlar sonucu bu fikirden caymıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal