İran'dan İngiltere'ye Misilleme Uyarısı

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars'a açıklamada bulunan Uzmanlar Meclisi Üyesi Musevi, İran'a ait petrol tankerinin Cebelitarık Boğazı'nda alıkonulması sebebiyle İngiltere'ye tepki gösterdi

06.07.2019-13:03 - (Son Güncelleme: 06.07.2019-17:06)

ABD'nin hava sahası ihlali yapan insansız hava aracının Devrim Muhafızları Ordusu tarafından düşürülmesini anımsatan Uzmanlar Meclisi Üyesi Musevi, "Zorbalık karşısında sessiz kalmayacağız. Kesinlikle bu konuda da uygun bir tepki vereceğiz. Açıkça ilan ediyorum ki İngiltere İran'ın misillemesinden korkmalıdır." ifadesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?  

Cebelitarık Özerk Hükümet Başkanı Fabian Picardo, perşembe günü açıklamada bulunarak, sabahın ilk saatlerinde Cebelitarık liman görevlileri ve bağlı memurların yasayı uygulayarak sahil güvenlik ekiplerinin yardımıyla Suriye'ye ham petrol götüren bir tankeri durduklarını, tanker ve yüküne el konulduğunu duyurmuştu.

"Grace 1" isimli geminin, Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlal etmesi sebebiyle durdurulduğunu belirten Picardo, "Grace 1'in Suriye'de Banyas rafinerisine ham petrol taşıdığına inanmak için geçerli sebeplerimiz var. Bu rafineri, Suriye'ye karşı AB yaptırımlarına tabi bir işletmeye ait." sözlerini aktarmıştı.

Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'ı bakanlığa çağırarak bu duruma ilişkin rahatsızlığını belirtmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Tahran'a ait petrol tankerinin Cebelitarık'ta İngiliz güçleri tarafından "kanunsuz bir şekilde alıkonulduğunu" öne sürmüştü.

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Genel Sekreteri Muhsin Rızayi, İngiltere'ye bağlı Cebelitarık özerk yönetiminin İran'a ait petrol tankerini alıkoyması sebebiyle Londra'ya misilleme yapılmasını talep etmişti.

AB, Suriye'ye karşı yaptırım kararını 2011 yılı sonunda alırken, petrol ambargosunu da içeren yaptırımlarını 1 Haziran 2020 tarihine kadar uzatmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal