İran ve Irak Artık Dolar Kullanmayacak!

İran ve Irak bundan sonra kendi aralarındaki ticarette Amerikan Dolarını kullanmayacaklarını açıkladılar. İki devlet arasındaki ticarette euro, riyal ve dinar kullanılacak.

01.09.2018-16:26 - (Son Güncelleme: 01.09.2018-16:18) İran ve Irak Artık Dolar Kullanmayacak!

İran- Irak Ticaret Odası Başkanı İshak, Tahran ve Bağdat'ın karşılıklı ticarette dolar kullanmama kararı verdiğini ve ticaretin euro, riyal ve dinarla olacağını ifade etti.

"DOLAR YERİNE EURO, RİYAL ve IRAK DİNARI KULLANILACAK"

İran medyasına açıklama yapan İran-Irak Ticaret Odası Başkanı Yahya İshak, "İran ve Irak arasındaki ticari faaliyetlerden dolar çıkarıldı. Ticari işlemlerin çoğu euro, riyal ve Irak dinarıyla yapılıyor" dedi.

IRAK-İRAN ARASI ORTAK BİR BANKA KURULMASI PLANLANIYOR

İran'ın Irak'a petrol harici ürün ticaretinin yaklaşık 8 milyar dolar olduğunu ifade eden İshak, buna karşın bankalar arasında gerçekleştirilen para transferinin çok düşük olduğunu kaydetti.

İshak, bankacılık problemlerinin aşılmasının İran ekonomisinin esas önceliklerinden olduğunu söyleyerek, iki devlet arasında ortak bir banka kurulması lazım olduğunu fakat bu hususta halen engellerin bulunduğunu söyledi.

İran'ın mal ihraç ettiği devletlerin başında Çin'in geldiğini bunu da Irak'ın izlediğini söyleyen İshak, "İran'ın Çin'e yaptığı ihracatın önemli bir bölümünü petrol ve petrokimya ürünleri oluşturuyor. Irak'a ise domates salçasından yapı malzemelerine dek yüksek istihdam olan mallar ihraç ediliyor" ifadelerini kullandı.

IRAK, ABD'NİN İRAN'A YAPTIRIMLARI SONRASI DOLAR KULLANIMINI DURDURMUŞTU

ABD hükümeti, 7 Ağustos'ta İran'ın ABD dolarına erişimini de engelleyen tek taraflı yaptırım paketini uygulamaya girişmişti.

Irak hükümet sözcüsü Saad el-Hadisi, ABD'nin İran'a dönük yaptırımları sebebi ile Bağdat yönetiminin Tahran'la yapacağı finansal eylemlerde Amerikan doları kullanımını durdurmak mecburiyetinde olduğunu duyurmuştu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal