İran Uranyum Seviyesini 4,5'in Üzerine Çıkarmayacak

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Kemalvendi, ülkesinin zenginleştirilmiş uranyum seviyesini yüzde 4,5'ten yüzde 20'ye yükseltmeyeceğini

16.07.2019-16:23 - (Son Güncelleme: 16.07.2019-19:10) İran Uranyum Seviyesini 4,5'in Üzerine Çıkarmayacak

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran devlet medyasında yayınlanan açıklamasında zenginleştirilmiş uranyum miktarı ve seviyesine ilişkin bilgi verdi.

Depolardaki zenginleştirilmiş uranyum stokunun 300 kilogramın üzerinde olduğunu ve bunu her geçen gün yükselteceklerini belirten Kemalvendi, "Uranyum miktarının zenginleştirilmesi teknik ve siyasi gelişmelere bağlıdır. Siyasi gelişmelere bağlı olarak uranyumun seviyesi artırılabilir. Çünkü siyasi nedenlerle sınırlandırılmıştır." ifadesinde bulundu.

Uranyum zenginleştirmede yüzde 4,5 seviyesini aşmayacaklarını ve İran'ın bundan fazlasına ihtiyaç duymadığını belirten Kemalvendi, "Uranyumun zenginleştirilmesi hızlı tren gibidir ve bir sonraki durakta yüzde 20 olacaktır. Ülkemizin şimdilik ihtiyacı yüzde 4,5 seviyesidir. İran'ın şu aşamada uranyum miktarını yüzde 20 seviyesine çıkarmaya ihtiyacı yoktur." sözlerini aktardı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, Tahran'a uranyumu yüzde 3,67 zenginleştirme hakkı tanıyor

Tahran hükümeti, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra başlattığı ekonomik yaptırımlar sebebiyle anlaşmadan kaynaklı çıkarlarına ulaşamadığını bildirmiş, anlaşmaya taraf ülkelerden (Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve Fransa) söz konusu çıkarlarını temin etmelerini isteyerek, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde uranyum oranı ve miktarına ilişkin taahhütlerini gerçekleştirmeyeceğini belirtmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal